2 min. čitanja

NERED NA DRVENIKU IZMAKNUO KONTROLI Stižu nove slike smeća i devastacije obale

NERED NA DRVENIKU IZMAKNUO KONTROLI Stižu nove slike smeća i devastacije obale
Foto: Zirona.org

DRVENIK VELI – Devastacijskoj muci po Drveniku, čini se, nema kraja. Nakon nedavnog uništenja uvale Krknjaši koja se nalazi na istočnoj strani otoka Drvenika Velog, nova doza apsolutne apatije i nebrige prema okolišu i kulturnom dobru osvanula je i na predjelu Bobovišća, u blizini dvorca Moretti.

Kakvu će sliku hrvatski turizam, u prvoj “normalnoj” sezoni, poslati turistima? Ako će dio njih na Drvenik Veli, onda nam se ne piše dobro. Mještani se mjesecima bezuspješno bore protiv devastacije obale, pišu o tome lokalnim vlastima, no čini se da njihov trud zasad ne polučuje rezultate. U novom pismu koje su poslali trogirskom gradonačelniku Anti Biliću upozoravaju na nove bolne točke otoka.

Foto: Zirona.org

– Naš prelijepi otok je na rubu egzistencije, smrad i nered su posvuda – ističu otočani, navodeći predio Bobovišća, u blizini dvorca Moretti, kao najnoviji primjer devastacije prostora, koje je dosad bilo popunjeno neregistriranim vozilima, a sada je krcato građevinskim otpadom.

Upozoravaju kako se desetljećima na Drveniku nije osiguravala provedba Odluke o komunalnom redu, zbog čega su sada suočeni s procesom devastacije na svakom koraku.

Foto: Zirona.org

Osim devastiranog dijela obale, otoku ne nedostaje niti divljih odlagališta otpada. Jedno od njih nalazi se na području Komorovice, gdje se osim miješanog komunalnog otpada, dovozi i građevinski, potencijalno opasni otpad.

Foto: Zirona.org
Foto: Zirona.org

Mještani podsjećaju trogirskog gradonačelnika i na anketu u kojoj su mješani/ispitanici izrazili što misle da je potrebno za očuvanje i razvoj otoka iz perspektive stanovnika i posjetitelja. Kažu da se s ovakvim nevjerojatnim neredom i smećem posvuda, ne može dočekati turistička sezona te se ugrožava i zadnja preostala ekonomska aktivnost na otoku.

Na kraju napominju da su otoci Drvenik Veli i Mali druga strana lica Grada Trogira, a ogledalo su i županije i Hrvatske. Gradonačelnika su pozvali da se aktivno i što prije uključi u rješavanje ovog ozbiljnog problema, dok ne postane prekasno.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

OTOČANI DIGLI POBUNU: “Sa 150 tona materijala, učinjen je neviđeni ekocid na Drveniku Velom, uništen je jadranski dragulj!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.