1 min. čitanja

Nova ulaganja u sustav zaštite od požara u Šibensko-kninskoj županiji

Nova ulaganja u sustav zaštite od požara u Šibensko-kninskoj županiji
Foto: Razvojna agencija ŠKŽ

ŠIBENIK – Razvojna agencija Šibensko-kninske županije predstavit će sutra projekt FIRESPILL, koji bi trebao povećati kapacitet organizacija hitnih službi s ciljem povećanja prekogranične učinkovitosti u borbi protiv prirodnih katastrofa i događaja izazvanih ljudskim djelovanjem.

Riječ je o prekograničnom projektu vrijednom gotovo 16,5 milijuna eura, financiranom EU sredstvima, a  kojeg Razvojna agencija Šibensko-kninske županije provodi u suradnji s 15 partnera iz Hrvatske i Italije. Projekt je s provedbom počeo u travnju prošle godine, a dovršetak se očekuje u prosincu iduće godine. Cilj je nabaviti sigurnosnu opremu i hitna vozila za kopno i more za šest primorskih županija, zatim poboljšati postojeću regulativu za djelovanje hitnih službi, te u konačnici izgraditi i uspostaviti centre za naprednu obuku članova hitnih službi.

Foto: Facebook/Vatrogasci oni su naši heroji

Javnost bi sutra trebala doznati i što to nudi 3,4 milijuna kuna vrijedno zapovjedno-komunikacijsko vozilo, koje će biti nabavljeno u sklopu FIRESPILL projekta, a koje bi trebalo bitno olakšati koordinaciju svih žurnih i drugih interventnih službi na terenu u slučaju prirodnih katastrofa i drugih kriznih situacija. Vozilo je, prema informacijama iz Razvojne agencije, opremljeno najnovijom tehnologijom pa se prekidi u sustavu komunikacije na terenu više ne bi trebali događati.

Podsjećamo da je na području Šibensko-kninske županije već realiziran projekt HOLISTIC, putem kojeg je za sektor vatrogastva nabavljena oprema vrijedna gotovo 450 000 eura, a u sklopu kojega je postavljen napredni sustav videonadzora za zaštitu od šumskih požara, nabavljeni su GPS uređaji za praćenje vatrogasnih vozila, tableti za mapiranje opožarenih površina te dron za nadgledanje opožarenih površina.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.