U Tivtu počelo Otvoreno prvenstvo Europe u jedrenju

Foto: Luštica Development

TIVAT – U organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin i Europske ILCA federacije, u uvali Trašte u Tivtu se od 9  -16. lipnja održava Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine, najveće natjecanje u povijesti crnogorskog jedrenja. Među 131 jedriličara, pored predstavnika 26 zemalja Evrope, na regati u akvatoriju Luštica Bay sudjeluju i natjecatelji koji brane boje Perua, Guatamale, Kajmanskih otoka i Egipta. 

Umjesto svečanog otvorenja kojeg nije bilo moguće organizirati u skladu sa aktualnim epidemiološkim mjerama, natjecanje je danas službeno otvoreno u amfiteatru naselja Luštica Bay konferencijom za novinare, na kojoj su u organizaciji Otvorenog prvenstva Europe i značaju natjecanja iz sportske i perspektive jedrenja kao proizvoda sportskog turizma govorili potpredsjednik EURILCA i predsjednik Regatnog odbora EECU21 2021 Tivat, Zlatko Jakelić, menadžerka korporativnih komunikacija kompanije Luštica Development, Maša Radulović, tajnica Sekretarijata za društvene djelatnosti Općtine Tivat, Borka Mršulja i direktorica Turističke organizacije Tivat, Danica Banjević.

– Organizacija europskog prvenstva je posljedica velikog iskoraka koji je jedrenje u Crnoj Gori napravilo u rezultatskom i organizacijskom smislu tijekom prethodnih 15 godina, poručio je predsjednik Regatnog odbora EECU21 2021 Tivat, potpredsjednik EURILCA, Zlatko Jakelić.

– Već 15 godina jedriličari iz Crne Gore redovno nastupaju na međunarodnim regatama bilježeći sve zapaženije uspjehe, što za rezultat ima i aktivnu saradnju s drugim reprezentacijama i jedriličarskim klubovima. U tom kontekstu posebno se izdvaja JK Delfin iz Tivta, koji ka sve značajnijim uspjesima jedri uz veliku želju i volju da pozicionira crnogorsko jedrenje rame uz rame s mnogo brojnijim i jedriličarski razvijenijim nacijma, što im sve bolje uspijeva. Kroz godine sportske suradnje, klub je zavrijedio naše povjerenje. Stvorili su se uvjeti da EURILCA povjeri organizaciju Europskog prvenstva za klasu ILCA do 21 godine Delfinu, Tivtu i Crnoj Gori. Vrlo smo sretni što zajednički otvaramo novo međunarodno jedriličarsko polje, na kojem će se ogledati 131 jedriličar i jedriličarka iz 30 zemalja Europe i svijeta – istakao je Jakelić.

Foto: Luštica Development

Direktorica Turističke organizacije Tivat, Danica Banjević, izrazila je zadovoljstvo što je baš Tivat domaćin prvog velikog međunarodnog jedriličarskog natjecanja u Crnoj Gori, što je a jedne strane veliki izazov za destinaciju, a s druge veliki korak k jačanju aktivnog sportskog turizma.

– Sportski  turizam doprinosi   intenziviranju   određenih   aktivnosti, upotpunjuje turističku ponudu destinacije i utječe na produljenje turističke sezone s obzirom da se događaji ovog tipa održavaju u predsezonskom i postsezonskom periodu. Oni takođe utječu i na strukturu gostiju, obzirom da će biti zanimljivi određenim ciljnim grupama, kako generacijski, tako i prema zemljama pripadnosti. Prema statistici, sportske turiste karakterizira velika potrošnja i dulje prosječno   vrijeme   boravka   u   usporedbi   s   ostalim   kategorijama. Lijepo je vidjeti ovoliki broj mladih ljudi, koji će, vjerujem, ponijeti sa sobom samo pozitivno iskustvo o Tivtu i Crnoj Gori, te nam se vratiti u još širem sastavu – istakla je u svom obraćanju direktorica Banjević, ukazujući na još jedan značajan aspekt u organizaciji natjecanja.

Foto: Luštica Development

U akvatoriju Luštica Bay danas će biti organizirana trening regata, a službeno natjecanje počinje u petak, 11. lipnja u 12 sati. Prirodni amfiteatar uvale Trašte nudi fantastičan pogled na regatno polje, pa je natjecanje moguće posmatrati s više različitih pozicija.

– Računajući na dinamiku struja i vjetrova u uvali Trašte, pred nama je šest dana vrlo izazovnog natjecanja – poručuju organizatori.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Crna Gora prvi put domaćin Europskog prvenstva u jedrenju