3 min. čitanja

Puljak o divljaštvu u Vruji: “Stipe Latković 20 godina ilegalno gradi na državnoj zemlji, a država mu ne može ništa”

Puljak o divljaštvu u Vruji: “Stipe Latković 20 godina ilegalno gradi na državnoj zemlji, a država mu ne može ništa”
Foto: Igor Jakšić / Saborska TV / Screenshot

Saborska zastupnica Marijana Puljak za govornicom parlamenta održala je izlaganje o devastaciji uvale Vruja koja se odvija već 20 godina, a zadnjih je dana ponovno došla u fokus javnosti kad je bespravni graditelj počeo betonirati svoju ilegalnu cestu preko državne zemlje za koju je još davno izdan nalog za uklanjanje.

– Ovo je ogledni primjer neefikasnosti cijelog sustava hrvatske države. Svih ministara, agencija, institucija i cijelog pravosuđa. Gospodin Latković ruga se svima nama već 20 godina. A ovaj vikend je počeo asfaltirati taj protupožarni put i čini se da je sam stavio neke oznake građevinske inspekcije da ne bi bilo sumnjivo to što radi… Nastavlja dalje asfaltirati i betonirati i zapravo se ruga svima onima koji to pokušavaju spriječiti, a gospodin očito ima prijatelje na visokim funkcijama – rekla je, između ostalog, Marijana Puljak i najavila da će objaviti odgovore ministarstava s kojima je kontaktirala u vezi s ovim slučajem. Dodala je kako se iz njih vidi da se s ovom državom može 20 godina bez ikakve sankcije lijepo igrati ping-pong i pritom nastavljati s nezakonitim radnjama, piše Index.

Ministarstva prebacuju odgovornost, pravosuđe zavlači

Puljak je poslala upite na adrese šest ministarstava. Zanimalo ju je namjeravaju li ikad riješiti ovaj problem. Dobivala je uglavnom odgovore u kojima se prebacuje loptica dogovornosti s jedne institucije na drugu.

Posebno je istaknula odgovor Ministarstva pravosuđa:

– Provode se upravni i inspekcijski nadzor. Za tužbu koja se podnijela nekoliko puta je određen zastoj postupka. Sad je najnoviji određen 11. ožujka 2021. godine na vrijeme od 60 dana. To je treći zastoj. Dakle, pokušava se mirno riješiti spor i, dok država igra ping-pong, čovjek nastavlja nelegalno graditi u najljepšoj uvali našeg Jadrana – podvukla je Puljak.

Devastator je prijatelj Stipe Mesića, Ive Josipovića i Zorana Milanovića

Na početku izlaganja kolegama u saboru pojasnila je kako je poduzetnik Stipe Latković kum Stipe Mesića te dobar prijatelj Ive Josipovića i predsjednika Zorana Milanovića.

– Poduzetnik Stipe Latković, vlasnik tvrtke Point, koja kao koncesionar upravlja uvalom Vruja podno Biokova, već 20 godina devastira tu uvalu nelegalnom gradnjom. Možda vam je on poznat kao kum Stipe Mesića, kao prijatelj Ive Josipovića i Zorana Milanovića, koji malo-malo pa laže kako nikad nije bio na Vruji. Dakle, prijatelj razno raznih visokopozicioniranih političara prije 20 godina počeo je krčiti takozvani vatrogasni put od Jadranske magistrale do svojih apartmana u uvali u koju se stoljećima prije moglo doći samo brodom s mora – govorila je Marijana Puljak.

Devastira zemljište u državnom vlasništvu

Dodala je da su od samog početka nelegalne gradnje prijavljivane inspekcijama i od tada traje ping-pong između Latkovića i državnih institucija.

– Izdavana su brojna rješenja o zabrani radova i uklanjanju nelegalnih objekata 2011. godine, 2013. godine, 2014. godine, 2017. godine i 2019. godine, ali on bi se svaki put žalio i nastavljao raditi i tako smo dogurali do 20 godina neprekidne gradnje. Napomena: sve što radi radi zapravo na vlasništvu Republike Hrvatske.

Krajem 2018. godine Skupština Splitsko-dalmatinske županije jednoglasno je odlučila da oduzima koncesiju na pomorsko dobro Latkoviću, što znači da se njime mogu koristiti svi građani”, kazala je saborska zastupnica.

“Gospodin očito ima prijatelje na visokim funkcijama”

Istaknula je i da Hrvatske šume imaju nadležnost nad zemljištem iznad uvale te su i one podnijele prijave, obračunale šumsku štetu i pokrenule tri postupka pred Trgovačkim sudom u Splitu.

– Jedan prekršajni postupak, koji je po žalbi u tijeku pred Visokim prekršajnim sudom, te kaznene prijave policiji i nadležnoj inspekciji. Ništa to ne priječi Latkovića da gradi i dalje. Hrvatske vode su ga prijavile vodopravnoj inspekciji – dodala je Puljak.

Andrea Topić

PROČITAJTE JOŠ:

DIVLJAŠTVO NA VRUJI Primjer kad devastator ima veća m**a od građana i vlasti zajedno
Ilegalni investitor na Vruji izgubio koncesiju, pa probio put i nalijepio “Private Beach”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.