U Zadru počeo s radom Stožer za provedbu mjera sigurnosti u turističkoj sezoni

FOTO: PU Zadar

ZADAR – U Zadru je počeo s radom Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone. Ovo je četvrta godina zaredom kako djeluje ljetna operativna centrala, a Stožer će sjedište imati u PU Zadarskoj.

Na otvorenju je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je obišao Stožer zajedno s obišao Stožer zajednom s glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom i njegovim zamjenikom Željkom Pršom.

Foto: PU Zadar

-U sinergiji svih nadležnih službi, Ministarstva zdravstva, MUP-a i Ministarstva turizma činimo sve kako bismo zadržali povoljnu epidemiološku situaciju. Međutim, ne treba se zavaravati, virus je još uvijek među nama – izjavio je Božinović.

Stožer odnosno ljetna operativna centrala, ove će sezone raditi od 14. lipnja do 15. rujna u uobičajenom sedmodnevnom 24-satnom dežurstvu nadležnih službi. Kao i prethodnih godina, u Stožeru će se pratiti opće stanje sigurnosti, posebice stanje kriminaliteta i javnog reda i mira, nadzirat će se i upravljati stanjem u prometu, na graničnim prijelazima i na moru, a obavljat će se i nadzor nezakonitih migracija i požara. Kao i prošle godine, u suradnji s civilnom zaštitom i epidemiološkim službama, pratit će se i epidemiološka situacija.

Foto: PU Zadar

-Ulažemo velike napore, zajedno sa zdravstvenim sustavom, sa sustavom civilne zaštite, s policijskim sustavom i s turističkim zajednicama kako bi ove godine svi zapravo bili na razini zadaće i produžili sezonu koliko god će to biti moguće. Zajednička suradnja je u protekle četiri godine pokazala svoju punu opravdanost i nastavljamo tim smjerom, zaključio je ministar Božinović.

Foto: PU Zadar

Osvrnuo se i na jučerašnji incident ministra zdravstva Vilija Beroša u jednom zadarskom kafiću, u kojem je konobarica odbila posluživati goste s maskom na licu, što je iznerivalo ministra zdravstva koji se potom pokupio i otišao iz ugostiteljskog objekta.

– Ministar Beroš je po meni postupio na jedini način na koji ministar zdravstva može postupiti kada je riječ o epidemiji. Ako tko može ukazivati na mjere zaštite u vrijeme dok traje globalna pandemija, onda je to ministar zdravstva.

Da je konobarica od starta jasno iskomunicirala kako posjeduje liječničku potvrdu da ne mora nositi masku, danas o toj temi ne bi pričali, kazao je ministar Božinović još jednom jasno upozorivši kako epidemija nije gotova, da virus svakodnevno mutira i da se građani moraju pridržavati određenih mjera. A jedini pravi izlaz iz pandemijske situacije vidi u što većoj procijepljenosti građana.

K.B.