2 min. čitanja

KALJANI ORGANIZIRALI PETICIJU Traže izmjene Zakona o morskom ribarstvu

KALJANI ORGANIZIRALI PETICIJU Traže izmjene Zakona o morskom ribarstvu
Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

KALI – U Kalima je ovih dana počelo prikupljanje potpisa punoljetnih mještana radi izmjena Zakona o morskom ribarstvu, vezano uz zakonska ograničenja ribolova pored kaveza morskih uzgajališta.

Peticiju je inicirao Kaljanin Zdenko Vidov, a potpisi se mogu davati u prostorijama Matice umirovljenika na Bratskom dvoru u Kalima svakim danom od 16 do 19 sati, piše Kali Online.

Ovako stoji u obrazloženju peticije:

Mi, u peticiji potpisani mještani Općine Kali, molimo i zahtijevamo da se Zakon o morskom ribarstvu članak 14. stav 2. koji glasi „ Na području uzgajališta i na udaljenosti manjoj od 300 metara od granice koncesijskog područja, zabranjeno je obavljanje ribolova i drugih radnji koje mogu ometati djelatnosti uzgoja” izmjeni na način da se pridoda tekst „ osim za žitelje općina koje su odobrile koncesiju za uzgajališta. Za žitelje tih općina, granica zabrane definirana je koncesijskim odobrenjem i to isključivo za lov udicom, kanjarom – kačanicom”.

Pojašnjenje:

1. Strateški planovi razvoja Općine Kali vezani su za razvoj ribarstva, marikulture i turizma. Od davnina Kaljani su prepoznati kao vrsni ribari. Danas sa svojom flotom drže gotovo 30% ulova sitne plave ribe i tune u RH. Ne postoji gotovo ni jedna obitelj koja nije vezana za ribarenje.

Stoga mi ne dvojimo da li su na teritoriji Općine Kali potrebna uzgajališta.

2. Na teritoriji Općine Kali, na južnoj i jugozapadnoj strani otoka, na 4 lokacije su kavezi za uzgoj brancina i podlanica, vlasnika „Cromaris” te 1 velika lokacija za uzgoj tune, vlasnika „Kali tune”.

Kad se oko granica lokacija, povuče crta od 300 metara, onda ispada da mi Kaljani koji smo oduvijek živjeli, za i od mora, u svojoj Općini ne smijemo baciti udicu u more. Čak, ne bi smjeli odvezati naša uglavnom mala plovila do 8 metara od rive u maloj i velikoj Lamjani.

3. U domovinskom ratu, prvi smo u RH, od ribarskih brodova formirali Odred naoružanih brodova i bili spremni podnijeti najveće žrtve za svoje slobodno more. Sloboda nam je sada ugrožena.

4. Danas imamo situaciju da svakodnevno ribarska inspekcija, pomorska policija, lučka kapetanija i državna carina, obilaze uzgajališta i nemilosrdno kažnjava umirovljene ribare i žitelje Kali jer su, na teritoriji svojeg doma bacili udicu u more. Jer, bili su bliže od 300 m od kaveza, a zakon je zakon, kako kažu nadležni.

Izgleda da sva ta službena plovila služe samo jednoj stvari, a to je čuvanju morskog područja oko uzgajališta tj. velikom kapitalu. Tko pita „malog čovika” kako mu je.

5. Za kraj. Država je mještanima otoka Murtera i Dugog otoka koji imaju zemlju u nacionalnom parku Kornati dala mogućnost ribarenja u Nacionalnom parku poštujući njihovu težnju da nastave sa svojim životom kako su živjeli od davnina.
Ostaje nejasno zašto se to nama uskraćuje.

Nakon svih ovih pojašnjenja, smatramo da je naš zahtjev opravdan te da će Lokalna samouprava, Županija Zadarska i Vlada Republike Hrvatske, omogućiti da se ispravi nepravda prema domicilnom stanovništvu koji ima isti problem kao i žitelji Općine Kali.
Ako su procedure za izmjenu zakona prekomplicirane, predlažemo da represivna tijela od ministrice poljoprivrede , dobiju pravilnik ili naputak o postupanju s domicilnim stanovništvom onih općina koje su odobrile koncesije za uzgajališta ribe“, poručuju u obrazloženju peticije.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Zagađenje mora uz uzgajalište snimljeno dronom: “U kući mi smrdi po kavezima!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.