1 min. čitanja

Skradin svu gradsku rasvjetu zamijenio LED rješenjima

Skradin svu gradsku rasvjetu zamijenio LED rješenjima
Foto: Boris Kačan

SKRADIN – Pitoreskni gradić na rijeci Krki prvi je u Hrvatskoj cjelokupnu gradsku rasvjetu zamijenio LED pametnim rješenjima. Ista nije mijenjana punih 20 godina, a ugradnjom LED rasvjete Skradin će godišnje štedjeti i do 70% energije.

Postavljeno je 366 jedinica pametne LED rasvjete, od čega je 200 jedinica postavljeno na prometnice i ulice, 100 jedinica u centru grada, dok je 66 jedinica postavljeno u sustavu Osnovne škole Skradin. Građani i posjetitelji Skradina od sada imaju na raspolaganju i jednu pametnu klupu, koja struju dobiva od vlastiti solarnih panela, na kojoj je moguće koristiti besplatni bežični internet te puniti uređaje putem USB kabla.

Foto: Pixabay

Veće emisije CO2 i visoki troškovi energije opterećuju gradsku infrastrukturu i proračun pa se sve češće spominje ideja stvaranja pametnih gradova. Osim značajne uštede energije, LED rasvjeta trebala bi manje štetno utjecati na ljude i okoliš.

Pametni grad nije status, već proces koji gradovima omogućuje bržu reakciju na ekološke i tehničke izazove kako bi se stvorilo ugodnije životno okruženje. U tom procesu pametna rasvjeta predstavlja prvi korak jer platforma pametnih LED uređaja omogućuje instalaciju mnogih drugih pametnih aplikacija u budućnosti. LED uređaji sa senzorima i pametnim upravljačima mogu se povezati s pametnim aplikacijama i koristiti u različite svrhe, od olakšavanja parkiranja, preko nadzora prometa do signala za nuždu.

Projekt prilagodbe grada LED rasvjeti stajao je 300 tisuća eura, a realiziran je u suradnji s mađarskom tvrtkom Tungsram i domaćom tvrtkom Luma Energy.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.