1 min. čitanja

PROMATRANJE ZVIJEZDA NA HVARU Astronomske radionice za klince i odrasle

PROMATRANJE ZVIJEZDA NA HVARU Astronomske radionice za klince i odrasle
Foto: Pixabay

U suradnji Hrvatskog astronomskog saveza, Turističke zajednice Jelsa i Astronomskog društva “Leo Brenner” proteklog su vikenda, od 10. do 14. lipnja u Jelsi na otoku Hvaru organizirani Dani astronomije, prenosi Slobodna Dalmacija.

U sklopu programa Dana astronomije održane su dvije radionice za osnovnoškolce – jedna o Suncu, u sklopu koje je upriličeno i promatranje Sunca teleskopima, a druga o zvijezdama, zviježđima i svjetlosnom onečišćenju na kojoj su se djeca mogla upoznati s najvažnijim zviježđima i najsjajnijim zvijezdama koje se trenutno vide na nebu te problemom svjetlosnog onečišćenja odnosno zašto nam nestaju zvijezde.

Osim radionica za djecu održana su i dva javna promatranja teleskopima za građane i turiste i to Astronomska večer u Zavali i Mjesec iz Zastražišća.

Na oba promatranja, osim pogleda kroz teleskop, bilo je moguće fotografiranje Mjeseca vlastitim pametnim telefonima kroz teleskop pa su mnogi sa sobom ponijeli lijepu uspomenu.

Tijekom boravka u Jelsi glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević je servisirao kamere Hrvatske meteorske mreže koje se nalaze u Eko-etno selu Humac te nastavio s mjerenjima svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa koja se uskoro sprema predati prijavnicu Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) za dobivanje statusa Međunarodne zajednice tamnog neba.

Općina Jelsa bi do kraja godine trebala steći status Međunarodne zajednice tamnog neba i postati prva općina/grad u Hrvatskoj koja s ponosom nosi taj naslov koji znači iznimnu kvalitetu noćnog neba i poštivanje visokih ekoloških standarda u pogledu svjetlosnog onečišćenja što sve zajedno čini veliki iskorak prema stvaranju astroturističke ponude na području Jelse.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Otok zvijezda, na kojeg ćete poželjeti doći zbog pogleda prema gore!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.