Američki general upozorio nadređene: “Nove ruske i kineske podmornice prijetnja su kakvu još nismo imali”

Ruska podmornica klase Yasen - Foto: Wikimedia

Visoki američki vojni časnik ponovno je zazvonio na uzbunu zbog prijetnji koje predstavljaju napredne i vrlo tihe ruske, ali i kineske podmornice s krstarećim raketama, koje po svojoj sofisticiranosti sve više mogu parirati onima u floti Sjedinjenih Američkih Država. 

Zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva i Američko-kanadske Sjevernoameričke protuzračne obrane, general Glen VanHerck, rekao je da rastuća ruska flota nuklearnih podmornica klase Yasen, po svojim karakteristikama gotovo istovjetna američkima te će “predstavljati trajnu prijetnju SAD-u, kakvu nismo imali proteklih godina”. Dodao je i da u trenutnom tempu modernizacije kineska mornarica neće dugo zaostajati u pogledu sličnih sposobnosti, piše The Drive.

https://twitter.com/AnatolyVlasov87/status/1228398739762614273?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1228398739762614273%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F32760%2Fcheck-out-this-soviet-submarine-firing-a-nuclear-ballistic-missile-while-docked-pierside

VanHerck je svoja zapažanja iznio kao jedan od pet visokih dužnosnika koji su saslušani na Capitol Hillu.

– Rusija je pokrenula svoju drugu podmornicu u ovoj klasi, koja je u rangu s našima – kazao je VanHerck, kao dio odgovora na pitanje o prijetnjama koje potencijalni protivnici predstavljaju Sjedinjenim Državama.

– Unutar petogodišnjeg razdoblja imat će osam do devet podmornica, što će biti trajna neposredna prijetnja s naše istočne i zapadne obale kakvu dosad nismo imali.

Podmornica na koju je VanHerck mislio je Kazan , koja je prvi put u ruskoj mornarici službeno zaplovila u svibnju. Kazan je druga podmornica u klasi Yasen, koju NATO naziva Severodvinsk ili Sev klasa. Rusija ima još četiri Yasena koja su već u izgradnji i trenutno planira ukupno izgraditi najmanje osam ovakvih moćnih plovila.

– Naši brodovi više ne mogu očekivati ​​djelovanje u sigurnom utočištu ili da tek tako nesmetano prelaze Atlantik – rekao je na sastanku Američkog mornaričkog instituta i Centra za strategiju i međunarodne studije u veljači 2020. Dodao je kako su zamijećene rastuće ruske flote u Atlantiku, sačinjene od “podmornica koje su naprednije nego ikad, sposobne su u moru biti mnogo dulje i imaju daleko smrtonosnije oružje”.

VanHerckove opaske stižu samo nekoliko mjeseci nakon što je ruska mornarica održala dramatičnu demonstraciju moći svojih podmornica, poslavši tri podmornice sposobne za ispaljivanje nuklearnih projektila prema Arktiku, piše The Drive.

Posebna su priča navodni hipersonični projektili koje bi ove podmornice mogle nositi.

– Moramo shvatiti da je opasnost od hipersoničnih raketa tu – kazao je viceadmiral Hill pred Senatom zagovarajući tezu o potrebi instalacije sustava hipersonične obrane, naročito kako bi se zaštitili nosači zrakoplova.

– U ne tako dalekoj budućnosti, pet do deset godina, Kina će biti u istom položaju – rekao je VanHerck također tijekom saslušanja, referirajući se na slične napredne kineske podmornice . To uključuje kontinuirani razvoj novih inačica Shang klase , još jednog modernog stroja na nuklearni pogon koji je navodno vrlo tih i može lansirati krstareće rakete iz svojih torpednih cijevi.

– Naši brodovi više ne mogu očekivati ​​da djeluju u sigurnom utočištu na istočnoj obali ili samo nesmetano prelaze Atlantik da bi djelovali na drugom mjestu. Vidjeli smo sve veći broj ruskih podmornica raspoređenih u Atlantiku, a te su podmornice sposobnije no ikad, raspoređujući se dulje vrijeme, sa smrtonosnijim oružnim sustavima – rekao je na skupu koji su zajednički organizirali Američki pomorski institut i Centar za strateške i međunarodne studije.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA ANALIZA Kina gradi najveću ratnu mornaricu modernog svijeta – Koje su im namjere?

SAD odustaju od slanja vojnih brodova u Crno more