KAŠTELANI BIJESNI: Podrtine izgorenih brodova još uvijek „krase“ plažu Kamp

Foto: Grad Kaštela

Dvije podrtine, koje se, nakon velikog požara u marini u Kaštel Gomilici, već dvadesetak dana nalaze na tamošnjoj plaži Kamp, razlog su sve većeg nezadovoljstva građana, a sve se glasnije spominje i mogućnost javnog prosvjeda nezadovoljnih Kaštelana.

Među nezadovoljnima su, kako prenosi portal grada Kaštela, i Kaštelani koji se na spomenutoj plaži često kupaju, ali i oni koji se bave turizmom i koji ovih dana dočekuju prve goste.

Društvene mreže pune su njihovih kritičkih komentara jer nije vidljiv nikakav pomak, iako je bilo najavljivano izvlačenje ostataka dva broda s plaže, te se u većini komentara kao odgovorna za nastao stanje proziva upravo Marina Kaštela.

No na portalu tvrde da Marina Kaštela nije nadležna za uklanjanje podrtina s plaže. Marina je bila nadležna i odgovorna za uklanjanje ostataka tri broda iz svog područja.

Uklanjanje ostataka dva broda s plaže u nadležnosti je Grada Kaštela, dok je jednu podrtinu, koja se nalazi izvan lukobrana Marine nekoliko desetaka metara južnije, dužan ukloniti vlasnik broda.

Kako je Marina Kaštela nekoliko dana nakon požara, koji je u prostoru marine buknuo 29. svibnja, organizirala izvlačenje brodova sa svog područja, s Gradom Kaštela je dogovoreno da ista tvrtka s kojom je potpisan ugovor o radovima unutar marine odradi i izvlačenje brodova s plaže.

Izvlačenje s plaže pokušano je, no nije uspjelo iz niza tehničkih razloga. Zbog toga je izvlačenje ponovno na Gradu, gdje su, uz traženje rješenja i izvršitelja, dužni i ispoštovati svu zakonsku proceduru.

Foto: Grad Kaštela

Lučka kapetanija Split rješenjem je naredila Gradu Kaštela da ukloni ostatke dva broda izgorjela tijekom nedavnog požara u Marini Kaštela, koja se nalaze na pomorskom dobru, a trošak uklanjanja prema istom rješenju snositi će vlasnici brodova.

– Određeni su i rokovi unutar kojih to moramo odraditi, naravno, vodeći računa o svim tehničkim zahtjevima kao i ekološkim, kako ne bi došlo do veće katastrofe. A ulja, goriva i sve ostalo predstavljaju iznimnu opasnost, koja može dovesti do većeg zagađenja.

Grad Kaštela zatražio je nekoliko ponuda od tvrtki koje se bave ovakvim poslovima. Danas, do kraja dana, očekujemo konačnu ponudu od tvrtke Pomgrad, koja za ovaj posao mora angažirati i Cian i ronioce, a u svemu će im asistirati naši koncesionari Tehnograd i Pasike, djelatnici Vlastitog pogona i drugi. Radi se o iznimno zahtjevnoj operaciji.

Ako Pomgradova ponuda stigne kako je očekujemo, nadamo se da bi do kraja tjedna brodovi mogli biti uklonjeni s plaže, a odmah iza toga plaža bi se očistila i pripremila za upotrebu – kazao je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj, naglasivši kako je i Gradu Kaštela, jednako kao i građanima, od iznimne važnosti da se brodovi što prije uklone te kako su na ovom problemu iznimno angažirani.

M.B.