1 min. čitanja

KNJIGA O HRVATSKOJ POMORSKOJ BAŠTINI: Korčulanski jedrenjaci

KNJIGA O HRVATSKOJ POMORSKOJ BAŠTINI: Korčulanski jedrenjaci
Foto: Screenshot

Hrvatski pomorski muzej u Splitu idućeg će tjedna predstaviti knjigu “Korčulanski jedrenjaci” autorice Tee Marinović.

Predstavljanje će se održati u četvrtak 24. lipnja s početkom u 20 sati na tvrđavi Gripe, u vanjskom postavu Hrvatskog pomorskog muzeja, a o knjizi će govoriti sama autorica Tea Marinović i muzejska savjetnica dr. Danka Radić.

Djelo je stručno-znanstvena monografija u kojoj je prikazana i sintetizirana kronologija pomorske povijesti otoka Korčule u doba jedrenjaka povezanih sa drugim pomorskim djelatnostima uz prikaz povijesnih događaja.

Knjiga se sastoji iz tri cjeline. Prva cjelina, ljetopis o jedrenjacima građenima u Korčuli, u vlasništvu ili suvlasništvu Korčulana i jedrenjacima  kojima su upravljali korčulanski zapovjednici  kroz povijesne mijene.  Prati se trgovačko-pomorsko sudioništvo Korčulana  tijekom  dugog razdoblja od 13. do 20. stoljeća.

U drugoj cjelini kronološki je prikaz korčulanskih patruna, kapetana-zapovjednika jedrenjaka koji stoljećima  obavljaju trgovačko-pomorsku djelatnost svjetskim morima.

Na temelju obiteljske pismohrane u trećoj cjelini prikazan je život i plovidba korčulanskog kapetana duge plovidbe, Antuna Marinovića u drugoj polovici 19. stoljeća kroz čiju se sudbinu ogleda život moreplovaca.

Pisana svojstvenim stilom i jednostavnošću izražavanja, knjiga je iznimno čitljiva, bogato ilustrirana, obrađena metodologijom stručno-znanstvenog rada, a istodobno je namijenjena znanstvenoj i kulturnoj javnosti.

Autorica je željela osvijetliti  i otkriti pomorsku baštinu da bismo  je upoznali, zavoljeli i očuvali, te pokazali svijetu našu pomorsku baštinu, temelj naše samobitnosti od dolaska na obale Jadranskog mora.

Foto: Screenshot

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.