KNJIGA O HRVATSKOJ POMORSKOJ BAŠTINI: Korčulanski jedrenjaci

Foto: Screenshot

Hrvatski pomorski muzej u Splitu idućeg će tjedna predstaviti knjigu “Korčulanski jedrenjaci” autorice Tee Marinović.

Predstavljanje će se održati u četvrtak 24. lipnja s početkom u 20 sati na tvrđavi Gripe, u vanjskom postavu Hrvatskog pomorskog muzeja, a o knjizi će govoriti sama autorica Tea Marinović i muzejska savjetnica dr. Danka Radić.

Djelo je stručno-znanstvena monografija u kojoj je prikazana i sintetizirana kronologija pomorske povijesti otoka Korčule u doba jedrenjaka povezanih sa drugim pomorskim djelatnostima uz prikaz povijesnih događaja.

Knjiga se sastoji iz tri cjeline. Prva cjelina, ljetopis o jedrenjacima građenima u Korčuli, u vlasništvu ili suvlasništvu Korčulana i jedrenjacima  kojima su upravljali korčulanski zapovjednici  kroz povijesne mijene.  Prati se trgovačko-pomorsko sudioništvo Korčulana  tijekom  dugog razdoblja od 13. do 20. stoljeća.

U drugoj cjelini kronološki je prikaz korčulanskih patruna, kapetana-zapovjednika jedrenjaka koji stoljećima  obavljaju trgovačko-pomorsku djelatnost svjetskim morima.

Na temelju obiteljske pismohrane u trećoj cjelini prikazan je život i plovidba korčulanskog kapetana duge plovidbe, Antuna Marinovića u drugoj polovici 19. stoljeća kroz čiju se sudbinu ogleda život moreplovaca.

Pisana svojstvenim stilom i jednostavnošću izražavanja, knjiga je iznimno čitljiva, bogato ilustrirana, obrađena metodologijom stručno-znanstvenog rada, a istodobno je namijenjena znanstvenoj i kulturnoj javnosti.

Autorica je željela osvijetliti  i otkriti pomorsku baštinu da bismo  je upoznali, zavoljeli i očuvali, te pokazali svijetu našu pomorsku baštinu, temelj naše samobitnosti od dolaska na obale Jadranskog mora.

Foto: Screenshot

M.B.