Završeno Otvoreno prvenstvo Europe u olimpijskim klasama do 21 godine

Foto: Mondo Screenshot / Magna

TIVAT U akvatoriju zaljeva Trašte jučer je završeno Otvoreno prvenstvo Europe u olimpijskim klasama do 21 godine, najveće natjecanje u povijesti crnogorskog jedrenja, koje je okupilo 128 jedriličara iz 29 zemalja Europe i svijeta. Najboljim mladim jedriličarima Europe sinoć su uručene nagrade na svečanosti upriličenoj u amfiteatru naselja Luštica Bay.

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović istaknuo je da je Tivat ovih dana bio epicentar europske sportske scene, na čemu se zahvalio Jedriličarskom klubu Delfin (JKD), ali i svima koji su pomogli da se Tivat pokaže dostojnim iznijeti ovako kompleksnu organizaciju.

Direktor destinacije Luštica Bay Mark De Ruijter zahvalio je Europskoj ILCA Federaciji, jedriličarskom klubu Delfin, svima koji su sudjelovali u organizaciji natjecanja i istakao želju da Crnogorci ponovno ugoste europske i svjetske jedriličarske smotre.

Osvrnuo se i na vremenske uvjete koji su bili izazovni – jedan dan s fantastičnim vjetrom, drugi dan u borbi s vjetrom. Izrazio je uvjerenje da se jedriličari vraćaju u svoje zemlje puni utisaka i da će zapamtiti ovo regatno polje, te mu se rado vraćati.

Jean-Luc Michon, predsjednik Evropske ILCA Federacije, osvrnuo se na situaciju s pandemijom Covid-19, zbog koje je i sami događaj više puta odgođen.

– Za EurILCA je bio izazov doći u Crnu Goru, iako je ovo mala zemlja – Poručio je Michon i skrenuo je pažnju na velik broj djece koja su kao volonteri sudjelovala u natjecanju i izrazio nadu da će smotra koja je za nama inspirirati još djece da se bave jedrenjem. 

Frano Tripović, predsjednik jedriličarskog kluba Delfin, pozdravio je jedriličare podsjećajući ih da su na velikom zadatku očuvanja mora.

– U godini jubileja kluba ovo je veliki događaj za nas. U uvali Trašte imamo oceanske uvjete, što je svakako nova šansa za naš klub. Vrata Delfina su otvorena, pozivam jedriličare da i dalje sarađuju sa našim klubom,” kazao je on.

 Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine, na koje su stigli čak i narjecatelji iz Perua, Guatamale, Kajmanskih ostrva i Egipta, završeno je zabavom za pobjednike i spektatularnim vatrometom s lukobrana marine Luštica Bay.

Foto: Magna

Rezutati:

Nakon šest dana velikih borbi, kako s vremenskih uvjetima, tako i na regatnom polju, nakon osam regata u klasi ILCA 7 (jedriličari), odnosno devet u klasi ILCA 6 (jedriličarke), dobili smo nove prvake Starog kontinenta u olimpijskim klasama.

Zlatnu medalju prigrabio je Julijan Hofman iz Njemačke, Leopoldo Bareto Haške iz Španjolske je osvojio srebrno odličje, dok je Gutijer Verhuls donio brončanu medalju za Švicarsku. Oni su osvojili medalje i u otvorenom dijelu natjecanja.

Ugled regije su najbolje odbranili Bruno Gašpić iz Hrvatske, Ilija Marković iz Crne Gore i Božidar Golubić, koji su u paklenoj muškoj konkurenciji za mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu, stigli do zlatne grupe, a na kraju, Bruno Gašpić je bio šesti, Ilija Marković 27. a Božidar Golubić 37.

Nikola Banjac iz Srbije je posljednjeg dana kvalifikacija ostao bez mjesta u zlatnoj grupi, ali nije odustao od borbe, pa je na kraju osvojio drugo mjesto u srebrnoj grupi, odnosno 43. u generalnom plasmanu. Antun Tomašević iz Hrvatske je završio na 59. mjestu, Antonio Marendić iz Hrvatske na 63. mjestu, Marko Petković iz Srbije na 73. Danilo Bešić na 74, dok je Stefan Anđelić zauzeo 75. mjesto.

Foto: Magna

U konkurenciji jedriličara do 19 godina u klasi ILCA 7, zlatnu medalju je osvojio Mihal Krasodomski iz Poljske, srebrnu medalju je osvojio Tomas Flašon iz Francuske, dok je Tiodor Midlton iz Norveške, osvojio broncu.

Antun Tomašević iz Hrvatske zauzeo je 20. mjesto, Antonio Marendić 24. Danilo Bešić iz Srbije 37. mjesto, dok je Stefan Anđelić iz Crne Gore na 38. mjestu.

U konkurenciji jedriličarki u klasi ILCA 6, zlatnu medalju je osvojila Marilena Makri sa Cipra, koja je tako osigurala mjesto na Olimpijskim igrama u Japanu. Srebrnu medalju je osvojila Kjara Benini Florijani iz Italije, dok je brončano odlličje pripalo Alesiji Palanti iz Češke.

Cure iz Hrvatske Ursula Balaš i Carla de Karina, osvojile su 23. i 43 mjesto, Ana Jovanović iz Srbije je 45, Jana Jakšić iz Crne Gore je 46. a Anja Lučić iz Crne Gore je na 47. mjestu.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Tivtu počelo Otvoreno prvenstvo Europe u jedrenju