2 min. čitanja

Čelnici Brodosplita divljački napali novinare – Reagirao HND: “Najoštrije osuđujemo napad!”

Čelnici Brodosplita divljački napali novinare – Reagirao HND: “Najoštrije osuđujemo napad!”
Foto: Screenshot / Nova TV

SPLIT – U Dnevniku Nove TV reporter Mario Jurič uživo se javio iz Brodosplita, gdje je o financijskim problemima tvrtke razgovarao s vlasnikom Tomislavom Debeljakom. No ono što je uslijedilo nakon razgovora, bilo je ispod svake razine – reportera Juriča izvrijeđali su zbog njegovih pitanja.

– Vrijeđali su me. Očito im se nisu svidjela pitanja koja su bila relevantna o temi koju već duže vrijeme pratimo. Nakon intervjua Debeljak je demonstrativno napustio mjesto snimanja. Član uprave Tomislav Čorak ostao mi je još objašnjavati nešto o isplatama plaća i rekao mi da sam smeće – rekao je reporter Mario Jurič za DNEVNIK.hr.

Istaknuo je da je naš posao da propitkujemo tvrtke koje su za svoje poslovanje dobile novac od države.

Debeljak je nakon razgovora u odlasku Juriču poručio: “Jako nehrvatski. Jako bezobrazno. Baš smećarski.”

“Lažljivi ste, totalno lažljivi”, rekao je potom Čorak Juriču, koji mu je odgovorio da samo postavlja pitanja.

“Zadnje ste smeće”, rekao mu je Čorak, a Jurič pitao: “Znate li da je to prijetnja novinarima? Hoćete li da zovem policiju?”

“Ako mislite da je to prijetnja, pozovite policiju”, odgovorio je Čorak, koji je Juriču rekao da je “pitao pitanje koje nije istinito”.

Foto: Screenshot / Dnevnik.hr

HND: “Ovakvo vrijeđanje je nedopustio!”

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji najoštrije osuđuje verbalni napad vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka i člana Uprave splitskog škvera Tomislava Čoraka na reportera Nove TV Marija Juriča.

Osudu HND-a prenosimo u cijelosti:

Nakon završetka javljanja uživo u “Dnevniku” Nove TV te izvještaja o financijskim problemima tvrtke, o čemu je novinar Marijo Jurič razgovarao s vlasnikom Tomislavom Debeljakom, uslijedio je verbalni napad na reportera koji je bio ispod svake razine. Novinara su izvrijeđali zbog njegovih pitanja. Čorak je čak kazao kako je Jurič “pitao pitanje koje nije istinito”.

Nakon intervjua, Debeljak je demonstrativno napustio mjesto snimanja te u odlasku Juriču poručio: “Jako nehrvatski. Jako bezobrazno. Baš smećarski”, a nastavio ga je vrijeđati član Uprave Tomislav Čorak, koji mu je nedvosmisleno kazao da je – “smeće”.

Verbalni napad na novinara zabilježen je samo zato što je kamera ostala uključena nakon službenog dijela razgovora. Tako je, kada je završio dio razgovora koji je bio namijenjen očima javnosti, ostao dokaz o načinu na koji se direktor i član Uprave Brodosplita ponašaju prema novinarima.

Na žalost, Tomislav Debeljak nije stao na tome. Nakon objave teksta na portalu Dnevnik.hr porukama je nastavio napad na novinara Juriča.

Ovakvo vrijeđanje može se okarakterizirati jedino kao pritisak na novinara i pokušaj diskreditacije njegova profesionalnog rada, što je potpuno nedopustivo.

Ogranak HND-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji napominje kako nije na direktoru Debeljaku i članu Uprave Čoraku ocijeniti rad novinara ili općenito medija. Njihov zadatak bio je odgovoriti na postavljena pitanja, demantirati navode ili ih potvrditi te pružiti konkretne i istinite podatke u razgovoru s novinarom. Budući da je Debeljak na to pristao kada se odazvao razgovoru s novinarom, to je sramotniji čin koji se dogodio nakon javljanja uživo.

Pozivamo ih stoga da se ubuduće suzdrže od neprimjerenoga komentiranja novinarskog rada, prijetnji i dociranja novinarima te da se pridržavaju minimuma pristojnosti u ophođenju s novinarima”, poručuje Damir Petranović. predsjednik Ogranka Hrvatskog novinarskog društva, Splitsko-dalmatinske županije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.