Infektolog poslao poruku Dalmatincima: “Cijepite se, ako želite da vam gosti dođu!”

Foto: Pixabay

EPIDEMIOLOŠKA situacija s koronavirusom sve je bolja, no interes za cijepljenje sve je manji pa je akcija koje promiču cijepljenje sve više. Situaciju je u Studiju 4 HRT-a komentirao prof. Domagoj Drenjančević s Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.

Komentirao je sve slabiji interes za cijepljenje. Kaže kako je nužno osvijestiti ljudima nužnost cijepljenja s obje doze.

– Samo obje doze cjepiva garantiraju onaj postotak zaštite koji je definiran i provjeren studijama. Jedna doza nije dovoljna s izuzetkom onih koji su preboljeli covid-19 i cijepili se s jednom dozom – kod njih je imunost sigurno duža no to neće biti dovoljno u slučaju potrebe za nekim aktivnijim društvenim životom. Mislim i da ljude treba osvijestiti u tom smjeru jer ako se ne budu cijepili s obje doze normalizacija života bit će puno teže izvediva. Za sve one aktivnosti koje smo prije korone provodili – druženja i putovanja – bit će nužna procijepljenost s obje doze, poručio je prof. Domagoj Drenjančević, ponovno istaknuvši kako jedna doza nije dovoljna te da ne zna zašto ljudi misle da je dovoljna.

Imao je poruku i za tri dalmatinske županije (Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska)koje imaju najnižu procijepljenost, a koje praktički “žive od turizma”.

– Cijepite se ako želite da vam dođu gosti! Ako želite uspješnu turističku sezonu onda morate ponuditi jedan okvir u kojem će se turisti osjećati sigurno. Da bi se oni osjećali sigurno moraju znati da je u mjestu u koje dolaze cijela populacija procijepljena. Sami turisti koji dolaze u naše krajeve moraju ispuniti uvjete za putovanje, testiraju se ili su cijepljeni s obje doze, dakle sigurni su za kontakte. Ako dolaze u krajeve u kojem stanovništvo nije dovoljno procijepljeno, neće se osjećati sigurnima. Trebali bi svi zajedno težiti onom postotku procijepljenosti koji je dovoljan da steknemo imunost zajednice, naglasio je.

Kaže da je za kolektivnu imunost dovoljno 70% cijepljenih građana, tome treba težiti.

– Naravno da bi bilo dobro da je taj postotak veći. Ne treba razmišljati na način – on se cijepio, ja ne trebam, trebamo u tome sudjelovati svi. U našem KBC-u situacija sa procijepljenošću je dobra, imamo samo jednog oboljelog djelatnika, čekamo da se vrati na posao, nemamo nikoga u samoizolaciji. Situacija je stvarno zadovoljavajuća, rekao je za HRT.

I.B.