Otvoren 14. Festival mediteranskog filma Split

Foto: FMFS

SPLIT – Hrvatskom premijerom nagrađivanog turskog filma “Još jedan dah” i premijerom kratkog filma “Split” redateljice Renate Poljak u Ljetnom kinu Bačvice počeo je 14. Festival mediteranskog filma Split. Otvorio ga je gradonačelnik Ivica Puljak koji je rekao da mu je posebno drago što se Festival održao s obzirom na pandemiju, te je pozvao građane da ga sljedećih deset dana posjete. Najavio je da će Grad i dalje podržavati Festival i istaknuo da je to jedna lijepa priča i prethodnog gradonačelnika koji je podržavao takve djelatnosti i zadržao javni prostor u kinu Bačvice.

Direktor festivala Alen Munitić izjavio je kako mu je drago da uvijek imaju podršku Grada Splita, Hrvatskog audiovizualnog centra, Turističke zajednice i svih ostalih institucija koje stoje uz festival i koje im pomažu da svake godine mogu rasti iako je sada u nešto manjim kapacitetima.

Foto: FMFS

– Bez obzira što je sve u manjim gabaritima, pripremili smo 35 filmova iz 19 zemalja, hrvatske premijere i čak jedna europska premijera tako da mislim kako će publika stvarno imati prilike uživati u filmovima, dodao je Munitić.

U programu festivala prikazuju se filmovi iz 18 zemalja, a u dugometražnom programu svi filmovi su ujedno i hrvatske premijere. U Splitu će se, premijerno u Europi i tek nekoliko dana nakon svjetske premijere na Tribeca Film Festivalu, prikazati napeti grčko-nizozemski film “Bez kajanja”.

Foto: FMFS

Program Festivala se osim u Ljetnom kinu Bačvice održava i u Domu mladih na čijem će se platou prikazivati najbolje od međunarodnog kratkog filma, a riječ je o programu sa 16 naslova od 364 prijavljena.

Pobjedniku programa Ješke, u kojem se prikazuju kratki hrvatski filmovi, ove godine ide novčana nagrada od 14 tisuća kuna.