2 min. čitanja

STIGLE VRUĆINE Temperature će rasti do 35 °C!

STIGLE VRUĆINE Temperature će rasti do 35 °C!
Foto: Morski.hr

U Hrvatskoj će danas prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz povremenu umjerenu naoblaku i danju će biti vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Uz lokalno jači razvoj oblaka ponekog pljuska s grmljavinom bit će ponajprije u gorju i u Istri, popodne tek rijetko i u sjevernim kopnenim predjelima.

Vjetar će biti većinom slab. Na Jadranu će puhati slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati između 29 i 32 Celzijeva stupnja, u gorju malo niža.

U Istri će biti pretežno ili djelomično sunčano, a lokalno uz jači razvoj oblaka moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak. Puhat će slabo, ponegdje do umjereno jugo i istočnjak, danju mjestimice slab jugozapadni i zapadni vjetar. More će biti malo valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 17 do 20 °C, najviša dnevna od 27 do 29 °C.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom, a sredinom dana i popodne uglavnom su u unutrašnjosti Istre mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 29 do 32 °C.

U Dalmaciji će biti sunčano uz slab do umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 29 do 33 °C, najavio je DHMZ.

Prvi toplinski val

– U nastavku tjedna temperature će rasti i do 35. Nalazimo se u prvom ovogodišnjem toplinskom valu, zbog kojeg je i za nedjelju i ponedjeljak na snazi službeno upozorenje DHMZ-a. Tek je lokalno u unutrašnjosti, većinom gorskoj, u danima vikenda izgledno prolazno osvježenje u obliku pljuskova – rekla je za N1 meteorologinja Tea Blažević.

Visoki UV indeksi

Najavljene vrijednosti UV indeksa 8, 9 i 10 označuju vrlo visoku opasnost od UV zračenja.

Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima, te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, upozorava DHMZ.

Od utorka bi vrućina mogla popustiti

Nakon pretežno sunčanog te vrlo toplog, mjestimice i vrućeg četvrtka, petak donosi podjednaku dnevnu temperaturu, ali uz malo toplije jutro. Pritom i uz nešto više oblaka pa može lokalno biti pokojeg pljuska.

Rijetko su oni mogući i tijekom uglavnom sunčanog vikenda, uz daljnje jačanje vrućine koja će kulminirati početkom tjedna. No, tada će biti prilično nestabilno uz povećanu vjerojatnost za izraženije pljuskove. Od utorka bi vrućina mogla malo popustiti.

Na moru će sljedeće razdoblje obilježiti većinom stabilno, sunčano i vruće vrijeme pri čemu će uz dnevne porasti i jutarnje vrijednosti temperature. Početkom tjedna prolazno će zapuhati jugo te će uglavnom na sjevernom Jadranu biti povećana vjerojatnost za lokalne nestabilnosti, piše HRT.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.