1 min. čitanja

U Poreču otvorena manifestacija Dani hrvatskog pršuta

U Poreču otvorena manifestacija Dani hrvatskog pršuta
Foto: Pixabay

POREČ – Manifestacija Dani hrvatskog pršuta ove se godine odvija u Poreču, a cilj joj je kroz degustacije, okrugle stolove i radionice promovirati domaću svinjogojsku proizvodnju, klaoničku industriju i izvornu i tradicionalnu hranu.

U posljednjih šest godina Hrvatska je na razini Europske unije zaštitila 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod, a tu spadaju Drniški, Dalmatinski, Istarski i Krčki pršut. Hrvatska ima tri priznate izvorne i zaštićene pasmine svinja, a to su: turopoljska, crna slavonska te banijska šara.

U odnosu na 2019. godinu u 2020. godini zamjetno je povećanje od 4 % grla svinja svih kategorija, a u 2020. godini zabilježeno je skoro 6 % više klasiranih trupova.

– Ministarstvo poljoprivrede je s više mjera izvanredne pomoći prije svega utjecalo na očuvanje stabilnosti svih poljoprivrednih sektora, pa tako i svinjogojskog sektora. Svakako treba spomenuti ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva, natječaj s raspoloživim iznosom potpore od 250 milijuna kuna, a čime će se povećati kapaciteti u svinjogojskoj proizvodnji za novih 20.000 krmača odnosno povećati samodostatnost na 85 %. Također, potpora iz EU fondova za ovu godinu za dobrobit životinja povećana je za 130 milijuna kuna. Ponosni smo na autohtonost i raznovrsnost prehrambenih proizvoda koji su dio našeg gastronomskog identiteta – izjavio je ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać.

Ministarstvo poljoprivrede u sektoru svinjogojstva provodi još dvije vrste potpora, a to su potpora za iznimno osjetljive sektore te je kroz nju u 2020. godini odobrena potpora u iznosu od preko 19 milijuna kuna za rasplodne krmače, a kroz potporu za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina svinja isplaćeno je za prošlu godinu 2,8 milijuna kuna.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.