U Poreču otvorena manifestacija Dani hrvatskog pršuta

Foto: Pixabay

POREČ – Manifestacija Dani hrvatskog pršuta ove se godine odvija u Poreču, a cilj joj je kroz degustacije, okrugle stolove i radionice promovirati domaću svinjogojsku proizvodnju, klaoničku industriju i izvornu i tradicionalnu hranu.

U posljednjih šest godina Hrvatska je na razini Europske unije zaštitila 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod, a tu spadaju Drniški, Dalmatinski, Istarski i Krčki pršut. Hrvatska ima tri priznate izvorne i zaštićene pasmine svinja, a to su: turopoljska, crna slavonska te banijska šara.

U odnosu na 2019. godinu u 2020. godini zamjetno je povećanje od 4 % grla svinja svih kategorija, a u 2020. godini zabilježeno je skoro 6 % više klasiranih trupova.

– Ministarstvo poljoprivrede je s više mjera izvanredne pomoći prije svega utjecalo na očuvanje stabilnosti svih poljoprivrednih sektora, pa tako i svinjogojskog sektora. Svakako treba spomenuti ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva, natječaj s raspoloživim iznosom potpore od 250 milijuna kuna, a čime će se povećati kapaciteti u svinjogojskoj proizvodnji za novih 20.000 krmača odnosno povećati samodostatnost na 85 %. Također, potpora iz EU fondova za ovu godinu za dobrobit životinja povećana je za 130 milijuna kuna. Ponosni smo na autohtonost i raznovrsnost prehrambenih proizvoda koji su dio našeg gastronomskog identiteta – izjavio je ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać.

Ministarstvo poljoprivrede u sektoru svinjogojstva provodi još dvije vrste potpora, a to su potpora za iznimno osjetljive sektore te je kroz nju u 2020. godini odobrena potpora u iznosu od preko 19 milijuna kuna za rasplodne krmače, a kroz potporu za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina svinja isplaćeno je za prošlu godinu 2,8 milijuna kuna.

I.B.