MORE SPAJA Specijalna jedinica policije Ajkula očistila podmorje u riječkoj luci

Foto: Joso Bilić

RIJEKA – U sklopu obilježavanja 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Specijalne jedinice policije „Ajkula“ Rijeka, danas je održana ekološka akcija čišćenja podmorja riječke luke. 

Na inicijativu i u organizaciji veterana Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, akcija je provedena uz potporu Policijske uprave primorsko-goranske, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Lučke kapetanije i dr. 

Foto: Joso Bilić

Prije ronilačkih zarona, o akciji su kratko govorili predsjednik USPDR Ajkula, Perica Prpić, zapovjednik SJP Rijeka Marinko Marijanović, a pozdravili su inicijativu načelnik Policijske uprave primorsko-goranske i ratni zapovjednik SP„Ajkula“, Tomislav Dizdar, predstavnici Grada Rijeke i PGŽ-a, kao i policijski kapelan Pavao Mokri te predstavnici Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja.

U akciji je sudjelovalo 86 ronioca i to iz Specijalne jedinice policije Rijeka, ronilačkih klubova Kvarnera, Zagreba, Zagorja, pa i iz susjedne Solvenije, kao i iz vatrogasnih postrojbi, brojnih udruga te građana volontera koje su plovilom pratili policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka.

Foto: Joso Bilić

Tijekom tri sata akcije iz bazena Riječkog zaljeva  je izronjeno oko 8 kubika različite odbačene plastike, guma, starih željeznih predmeta, među kojima je i puška iz I. svjetskog rata, pištolj, ali i vrijedni artefakt staro sidro koje će nakon obrade konzervatora 

Foto: MUP

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ nositelj je projekta „More spaja“ kojim kao nekad u ratu 1991. godine, tako  danas u miru kroz ekološke akcije čišćenja podmorja na području Kvarnera, veterani žele osvijestiti javnost o značaju očuvanja mora kao najvažnijeg hrvatskog prirodnog resursa. 

Pa tako sinergijom javnog i civilnog segmenta društva pokazuju da se mogu stvoriti nove vrijednosti jer primjerice svi pronađeni povijesni artefakti u moru ostat će pohranjeni u riječkim muzejima na spomen ovog projekta te za dobrobit svih budućih naraštaja i cjelokupne zajednice. 

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Prije točno 30 godina osnovane riječke “Ajkule”