2 min. čitanja

MORE SPAJA Specijalna jedinica policije Ajkula očistila podmorje u riječkoj luci

MORE SPAJA Specijalna jedinica policije Ajkula očistila podmorje u riječkoj luci
Foto: Joso Bilić

RIJEKA – U sklopu obilježavanja 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Specijalne jedinice policije „Ajkula“ Rijeka, danas je održana ekološka akcija čišćenja podmorja riječke luke.

Na inicijativu i u organizaciji veterana Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, akcija je provedena uz potporu Policijske uprave primorsko-goranske, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Lučke kapetanije i dr.

Foto: Joso Bilić

Prije ronilačkih zarona, o akciji su kratko govorili predsjednik USPDR Ajkula, Perica Prpić, zapovjednik SJP Rijeka Marinko Marijanović, a pozdravili su inicijativu načelnik Policijske uprave primorsko-goranske i ratni zapovjednik SP„Ajkula“, Tomislav Dizdar, predstavnici Grada Rijeke i PGŽ-a, kao i policijski kapelan Pavao Mokri te predstavnici Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja.

U akciji je sudjelovalo 86 ronioca i to iz Specijalne jedinice policije Rijeka, ronilačkih klubova Kvarnera, Zagreba, Zagorja, pa i iz susjedne Solvenije, kao i iz vatrogasnih postrojbi, brojnih udruga te građana volontera koje su plovilom pratili policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka.

Foto: Joso Bilić

Tijekom tri sata akcije iz bazena Riječkog zaljeva  je izronjeno oko 8 kubika različite odbačene plastike, guma, starih željeznih predmeta, među kojima je i puška iz I. svjetskog rata, pištolj, ali i vrijedni artefakt staro sidro koje će nakon obrade konzervatora

Foto: MUP

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ nositelj je projekta „More spaja“ kojim kao nekad u ratu 1991. godine, tako  danas u miru kroz ekološke akcije čišćenja podmorja na području Kvarnera, veterani žele osvijestiti javnost o značaju očuvanja mora kao najvažnijeg hrvatskog prirodnog resursa.

Pa tako sinergijom javnog i civilnog segmenta društva pokazuju da se mogu stvoriti nove vrijednosti jer primjerice svi pronađeni povijesni artefakti u moru ostat će pohranjeni u riječkim muzejima na spomen ovog projekta te za dobrobit svih budućih naraštaja i cjelokupne zajednice.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Prije točno 30 godina osnovane riječke “Ajkule”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.