Foto: Pixabay

Pretežno sunčano vrijeme povremeno s malom do umjerenom naoblakom, a popodne u unutrašnjosti mogućnost pokojeg lokalnog pljuska, uglavnom u gorskim područjima, prognozira za nedjelju Državni hidrometeorološki zavod, koji za Jadran najavljuje tek slab i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. 

Najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 35 °C, pa je zbog iznimno visokih temperatura za područje Istre i Kvarnera proglašen žuti meteoalarm.

DHMZ je izdao prvo ovosezonsko upozorenje na toplinske valove. Sredinom tjedna posebno pripazite kad najviše dnevne vrijednosti temperature u kopnenim krajevima dosegnu i 38 stupnjeva!

– Toplinski val će trajati vrlo vjerojatno barem do petka, a moguće i do kraja drugog tjedna – rekla je prognostičarka HRT-a Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a gostujući u Dnevniku.

– Za sljedećih tjedan dana znamo da će vladati vrućina, a poslije, jest da će to biti nekakvo ljetno vrijeme i ljeto nam dolazi u ponedjeljak, ali ne možemo još sa sigurnošću tvrditi hoće li se nastaviti toplinski val – rekla je Mikuš Jurković.

Osvježite se u moru čija je temperatura danas već od 22 pa čak do 26 °C.

Vrlo visok UV indeks traži da se sklonite u hladovini u najtoplijem dijelu dana. A ne zaboravite uzimati ni dovoljno tekućine, pa čak i ako ne osjećate žeđ.

Voda, hlad, klima, šeširi i kape. Lagana, prozračna, najbolje svijetla odjeća recept je za ovakvo vrijeme. Uz vrućinu i idućih dana na kopnu rijetko može biti pokojeg poslijepodnevnog pljuska.

D.G.