3 min. čitanja

FOTO/VIDEO Amerikanci bombom od 18 tona u Atlantiku aktivirali potres magnitude 3,9 po Richteru!

FOTO/VIDEO Amerikanci bombom od 18 tona u Atlantiku aktivirali potres magnitude 3,9 po Richteru!
Foto: Američka ratna mornarica

Američka ratna mornarica objavila je snimku koja pokazuje trenutak u kojem je bomba od 18.143 kilograma aktivirana nedaleko od obale Floride.

– Nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford (CVN 78) 18. lipnja 2021. godine je dovršio prvi zakazani test s eksplozivnim događajem u Atlantskom oceanu. Američka mornarica provodi udarna ispitivanja novih dizajna brodova koristeći pravi eksploziv u realnom vremenu za potvrdu da naši ratni brodovi mogu i dalje ispunjavati zahtjevne zahtjeve misije u surovim uvjetima s kojima bi se mogli susresti u borbi – priopćila je Američka ratna mornarica, koja je dodala da je testiranje izvedeno u skladu sa svim ekološkim propisima.

Iako je kontrolirana eksplozija izvedena ispod razine mora u sklopu testiranja mogućnosti u ratnim okolnostima, udar je bio toliko jak da je izazvao potres magnitude 3.9 po Richteru otprilike 160 kilometara od mjesta eksplozije!

Namjera je bila pokazati koliko su brodovi izdržljivi kad se suoče s ovakvim situacijama.

Specifikacije:

Nosači zrakoplova klase Gerald R. Ford (ili klase Ford) su nova generacija supernosača zrakoplova američke mornarice. Ime je dobiveno po 38. američkom predsjedniku Geraldu Rudolphu Fordu. Prije sadašnjeg naziva Ford (CVN-78), nova klasa je bila poznata pod nazivom Program CVNX (X je “značio u razvoju”), a kasnije kao Program CVN-21 (ovdje 21 označava 21. stoljeće).

USS Gerald Ford otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne Nimitz klase (333 metra dužine, 41 širine i 76 metara visine te istisnine od 100.000 tona), ali ima osjetno manji broj posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione – 4660 osoba nasuprot maksimalno 5600 koliko se može nalaziti na Nimitz klasi.

Foto: Američka ratna mornarica

Pogon osiguravaju dva nuklearna reaktora koji će proizvoditi snagu od 300 megavata svaki (tri puta više nego oni na Nimitzu) i omogućiti da limit plovidbe bude ograničen tek količinom zaliha.

Ford ima kapacitet za primanje do 75 zrakoplova i helikoptera koji će svoje misije obavljati s njegove palube. Među njima će biti 44 borbena aviona, najčešće F/A-18 E/F Super Hornets, ali i novi borbeni zrakoplovi pete generacije, F-35C. Osim njih, na brodu će biti mjesta i za 19 MH-60R i MH-60S Seahawk helikoptera, pet EA-18G Growler zrakoplova specijaliziranih za elektroničko ratovanje, četiri E-2D Hawkeye zrakoplova zaduženih za rano upozorenje i koordinaciju zrakoplova tijekom zračnih bitaka i dva C-2 Greyhound transportna zrakoplova.

Foto: Američka ratna mornarica

Brzina ovog broda veća je od 30 čvorova (56 km/h), a njegova je maksimalna brzina strogo čuvana tajna. Brod ima i tehnički neograničen domet, iako će ga trebati održavati u redovitim intervalima. Zamišljeno je da bude u stanju lansirati 160 letova svakog dana, ali mogao bi povećati ovaj operativni tempo do zapanjujućih 270 letova dnevno u posebno zahtjevnim okolnostima. Čak i ta niža razina sortiranja iznosi oko 25 posto više od maksimuma USS Nimitz.

Planira se izgradnja ukupno 11 nosača do 2058. godine. Potpisan je ugovor za prva tri plovila u vrijednosti 40,5 milijardi američkih dolara.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.