ŠKAKLJANJE RAŽE Viralni video koji je podijelio mnoge: Mislite li da je to njoj bilo doista smiješno?

Foto: Screenshot/TikTok

Iako je škakljanje raže možda naizgled simpatično, pogotovo zbog njezine reakcije koju smo mi ljudi protumačili kao zadovoljno smješkanje, ovakvo grubo i neodgovorno poigravanje sa divljom morskom životinjom nije preporučljivo i može biti vrlo opasno kako za životinju tako i za čovjeka.

Naime, video objavljen prije nekoliko dana na Tik Toku, u kojem američki ribar škaklja po trbuhu malu ražu netom izvađenu iz mora, u rekordnom je roku prikupio više od 100 milijuna pregleda.

No da to može biti iznimno opasno, upozorio je Joseph Gemellaro iz Long Island Akvarija, koji je kazao kako je raža morska životinja koja diše u moru i ne osjeća se ugodno izvan vode, te duži period boravka izvan mora i nedostatak kisika mogu ugroziti život raže. Jednako tako raža može biti i vrlo opasna za čovjeka, jer je ubod bodlji na njezinom repu vrlo bolan.

Koliko opasan može biti napad ražinog repa osjetio je prije 15 godina i poznati australski prirodoslovac Steve Irwing, koji je poginuo od uboda raže.

Oni koji su pogledali video vrlo su se brzo podijelili u dvije grupe – onu u kojoj su posjetitelji koji postupak ribara smatraju simpatičnim i smiješnim, te oni drugi koji su njegovo poigravanje sa životinjom oštro osudili.

 

– Iako se naizgled čini da se životinja smješka zbog postupka ribara, vjerujte, raži to nije nimalo smiješno – upozorava se u videu.

M.B.