Na Svjetski dan glazbe otvorene 60. Hvarske ljetne priredbe 

Foto: Grad Hvar

HVAR – Prigodnom svečanošću na nekoliko gradskih lokacija otvorene su sinoć 60. Hvarske ljetne priredbe. Program otvaranja u kojem već tradicionalno sudjeluju hvarska kulturno-umjetnička društva započeo je na hvarskoj Rivi tradicijskim plesovima Folklornog društva Šaltin, nastavljen je ispred gradske Lođe nastupom klape Bodulke, a ispred crkvice Zvijezda mora publiku je čekao mješoviti zbor GSU Stella Maris Hvar. Potom su i publika i izvođači nastavili do Ljetne pozornice Veneranda gdje je uz nastup klape Pharia uslijedila i ceremonija otvaranja 60. Hvarskih ljetnih priredbi, 

– Raznolikost programa u spoju tradicijskog i suvremenog glazbenog, dramskog i plesnog izričaja te trajanje festivala kroz četiri ljetna mjeseca čine ga specifičnim i šarmantnim – istaknuo je umjetnički voditelj festivala Jure Radnić uz posebnu zahvalu publici bez koje festival ne može živjeti.

Foto: Grad Hvar

Gradonačelnik Rikardo Novak službeno je otvorio rođendansko izdanje Festivala te se osvrnuo na sam početak Hvarskih ljetnih priredbi koje se od 1961. godine održavaju u organizaciji tadašnje Mjesne zajednice Hvar, a potom Grada Hvara. Posebnu zahvalu uputio je prof. Milanu Lakošu koji je do umirovljenja 2016. punih 47 godina vodio i organizirao Priredbe, jedan od najdužih i najdugovječnijih ljetnih festivala na Jadranu. 

Hvarske ljetne priredbe pokrenute su kao glazbena nadopuna Festivalu dramskih amatera Jugoslavije koji su se održavale na Venerandi od 1957., a od 1971. godine Hvarsko ljeto djeluje samostalno, na različitim lokacijama u gradu Hvaru: u Franjevačkom samostanu, crkvi svetog Marka, Pjaci, Lođi, katedrali svetog Stjepana, Ljetnoj pozornici Veneranda te u Malom i Velom Grablju.

Foto: Grad Hvar

Festival će i ove godine, u organizaciji Grada Hvara i uz potporu Ministarstva kulture i medija, na živopisnim povijesnim lokacijama ugostiti velika imena hrvatske glazbene i dramske scene, iako će se održati u znatno skraćenom izdanju zbog aktualne situacije s pandemijom.

Obljetničkom izdanju festivala retrospektivnu će notu dati koncert nagrađivane hrvatske glazbene dive Tereze Kesovije, a posvetu klasičnim izvođačima i skladateljima koji su desetljećima činili okosnicu hvarskih ljetnih događanja dat će virtuozi klasične glazbe – gitaristički Trio Elogio i saksofonisti Papandopulo kvarteta.

Klapsku pjesmu koja je također obilježila Hvarske ljetne priredbe, uz hvarske klape cjelovečernjim koncertom predstavit će nagrađivana splitska klapa Mriža. Tradicijsku vezanost grada Hvara i kazališta iskazat će i tri predstave Hvarskog pučkog kazališta te gostovanje dubrovačkog Kazališta Marina Držića s predstavom„Tramvaj zvan čeznja“. Suvremena plesna umjetnost bit će predstavljena dinamičnom izvedbom predstave „Gore“ Zagrebačkog plesnog ansambla.

Foto: Grad Hvar

Blues izričaj na Ljetnu pozornicu Veneranda donijet će Bluzy Threesome, Tihomir Hojsak i Filip Novosel nastupit će po prvi put u Hvaru sa svojim etno jazz zvukom kontrabasa i tambure koji je već oduševio Europu, Ameriku i Aziju, a gypsy jazz stilom predstavit će se Zagreb Gypsy jazz kvartet.

Gradska kulturno-umjetnička društva će svoje samostalne koncerte, uz uobičajene povijesne lokacije, ove godine održati i ispred benediktinskog samostana, na pjaceti ispred crkve sv. Duha i na stepenicama u Grodi te će pjesmom i plesom dodatno oživjeti gradske ulice i trgove.

Više informacija možete pronaći na stranicama Hvarskih ljetnih priredbi.

I.B.