Turski vojni izaslanik u posjetu Brodosplitu iz kojeg kažu: “Postoji interes za ophodne brodove, ali nećemo još o imenima”

Foto: Brodosplit

SPLIT – Vojni izaslanik Republike Turske u Hrvatskoj, brigadir  Özcan Yetiş posjetio je u ponedjeljak 21.06. Brodograđevnu industriju Split.

Predstavnici uprave Brodosplita upoznali su visokog gosta s aktualnim projektima, s naglaskom na izgradnji obalno ophodnih brodova, kao i poslove u cestogradnji i izgradnji mosta Ston i vijadukta Prapratno. 

Nakon predstavljanja Škvera kroz aktualne i buduće projekte, turski vojni izaslanik se upoznao s kapacitetima i proizvodnim mogućnostima tvrtke. Obišli su proizvodne pogone i pogledali seriju obalno ophodnih brodova, koja se gradi za HRM. Nakon isporuke prototipa obalno ophodnog broda ‘Omiš’ Brodosplit se vratio u nišu vojne brodogradnje, a svoj je razvojni put započelo gradnjom podmornica, velikih desantnih brodova te patrolnih brodova raznih namjena za civilno tržište. 

– Posjet brodogradilištu Brodosplit bio je vrlo zanimljiv. Kvaliteta gradnje obalno ophodnih patrolnih brodova, razina izgradnje putničkih brodova za polarna krstarenja i izgradnja metalnih konstrukcija koja uključuju komponente za most Ston i vijadukt Prapratno naglašavaju talent i znanje vaših projektanata, inženjera i brodograđevne sposobnosti tvrtke. Drago mi je što svjedočim da je brodogradilište Brodosplit sposobno ispuniti ne samo vojne potrebe, već i sve povezane industrijske potrebe bilo kojih nacionalnih i izvannacionalnih projekata, temeljeno na dugogodišnjem iskustvu u gradnji visokokvalitetnih proizvoda  – rekao je brigadir Özcan Yetiş.

Na pitanje, znači li to i konkretniju suradnju po pitanju vojne industruje, odgovorili su nam iz Brodosplita:

– Na ophodnim brodovima klase Omiš, nalazi se pramčani automatski top na daljinsko upravljanje od 30 mm turskog proizvođača Aselsan, pa je na taj način postignura suradnja. Svakako im je zanimljiv projekt obalnog ophodnog broda kojeg je čovjek doslovno nahvalio, ali nije se zasad razgovaralo o suradnji, po pitanju interesa Turske da bi možebitno kupili brod, ako na to ciljate, no suradnja s Turcima je već ostvarena kroz nabavu opreme – kazao je za Morski HR Josip Jurišić iz splitskog škvera.

Kako napreduju radovi na novim ophodnim brodovima koje Brodosplit radi za Hrvatsku ratnu mornaricu?

– Brod kraj kojeg smo se slikali je sastavljen, odnosno spojen je trup s nadgrađem, te je još u opremanju, a za preostala 3 su napravljeni trupovi ali nisu još spojeni. Gradimo ih 4 istovremeno, da bi amortizirali rokove – kaže nam Jurišić koji očekuje da bi brodovi trebali biti izgrađeni do kraja 2023. godine, ako ne bude nepredviđenih okolnosti.

Osim HRM-a, možete li nam otkriti je li tko drugi zainteresiran za nabavu Brodosplitovih vojnih brodova?

– Imamo interesa, ali je još uvijek preuranjeno spominjati imena i zemlje iz kojih stižu upiti – šturo nam otkrivaju iz Brodosplita.

Jurica Gašpar