2 min. čitanja

IMA LI HRVATSKA DOVOLJNO KANADERA? Dva su u kvaru, čekaju se novi, a vatra hara obalom

IMA LI HRVATSKA DOVOLJNO KANADERA?  Dva su u kvaru, čekaju se novi, a vatra hara obalom
Foto: HRZ

Požarima koji su u posljednjih nekoliko dana izbili na području Šibenika, Dubrovnika, Zadra, Vodica, Kaštela i na Hvaru, u čijem su gašenju uz lokalne vatrogasne postrojbe sudjelovale i vatrogasne snage MUP-a i MORH-a, započela je sezona borbe sa vatrenom stihijom uz obalu.

No problem je, kako je početkom ovoga tjedna potvrdio i sam ministar unutarnjih poslova Davor  Božinović, što čak dva od šest postojećih kanadera zbog tehničkih problema nisu na raspolaganju gasiteljima.

Ministar je doduše kazao kako je problem tek privremene prirode, no Tportal je objavio neslužbenu informaciju prema kojoj je upitno hoće li dva spomenuta kanadera, zbog prirode kvarova, ikad više poletjeti, što znači da će hrrvatska obala ostati na svega četiri upotrebljiva stroja dok se ne nabave novi kanaderi.

Naime, pomoćnik ministra unutarnji poslova Damir Trut još je početkom lipnja ove godine na konferenciji za novinare najavio da će Hrvatska iz programa Europske unije ‘RescEU’ dobiti 100 milijuna eura za nabavu dva nova kanadera uz šest postojećih, a istom je prigodom i ministar Davor Božinović potvrdio da je u postupku nabave još tri helikoptera i nekoliko digitalnih sustava za rano upozoravanje i rane odgovore na krizu.

Foto: Vatrogasci – Oni su naši Heroji / Facebook

Ranije je ministar obrane Mario Banožić potvrdio da će vatrogasnim postrojbama uz obalu tijekom požarne sezone aktivno pomagati i pripadnici Hrvatske vojske te da im je, uz kanadere, na raspolaganju i šest air traktora, od kojih je jedan također na remontu, te jedan vojni helikopter  Mi-8 MTV.

Te su njegove riječi potvrđene već ovoga utorka, kad je MORH na požarište u Šibeniku uputio dva kanadera CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Uz 450 novih vatrogasnih vozila koja su nabavljena u posljednjih nekoliko godina, na desetke novih kamera strateški postavljenih na najugroženijim područjima uz čiju bi se pomoć požari trebali uočiti na vrijeme, te više od 1000 vatrogasnih dragovoljaca s kontinenta koji će u ljetnim mjesecima pojačati brojnost vatrogasnih postrojbi uz obalu, ova bi požarna sezona trebala biti kvalitetnije odrađena.

No obzirom na izrazito visoke temperature posljednjih dana i upozrenja meteorologa da nas čeka vrlo sušno ljeto sa malim količinama padalina jasno je da je, uz svu tehniku i ljudstvo, oprez u postupanju sa otvorenim plamenom najvažniji  preventivni alat u borbi sa vatrom.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

OZBILJNO UPOZORENJE: Za gotovo cijelo priobalje proglašena velika opasnost od izbijanja šumskih požara!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.