Rusi pucali na britanski vojni brod: “Ušli su u ruske vode čak 2 milje!”

Foto: Wikimedia

Ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja na razarač britanske kraljevske mornarice HMS Defender nakon što je ušao u ruske vode u Crno more, priopćilo je u srijedu rusko Ministarstvo obrane.

Ruski vojni brod je bacio bombe na njegov put, javlja ruska novinska agencija Interfax, piše Reuters.

– Britanski razarač je ubrzo nakon toga napustio ruske vode, u koje su ušli čak 2 nautičke milje duboko, priopćilo je rusko Ministarstvo.

Više od 20 ruskih zrakoplova i dva broda obalne straže nadvilo se na britanski ratni brod koji je plovio u blizini Krima, izvještava pak BBC.

Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je da nije ispaljen nijedan hitac upozorenja.

“Brod kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom”, navodi se u tvitu britanskog ministarstva obrane.

Međutim, dopisnik BBC-a na brodu rekao je da ih je ruska vojska “maltretirala”.

Zrakoplovi su se mogli čuti iznad glave dok je dopisnik BBC-a Jonathan Beale podnosio izvještaj s palube HMS Defendera u Crnom moru. Opisao je neprijateljska upozorenja putem radija dok se mornarička posada pripremala za mogući obračun.

Dopisnik, koji je pozvan na brod prije nego što se incident dogodio, izbrojao je više od 20 zrakoplova na nebu iznad britanskog broda – i kaže da su dva broda ruske obalne straže stala uz plovilo, ponekad udaljeno samo 100 metara.

Rusija tvrdi da su ilegalno anektirani poluotok Krim i njegove vode ruski teritorij, ali Britanija tvrdi da je njegov brod prolazio kroz ukrajinske vode.

D.G.