3 min. čitanja

VALTER FLEGO: Istra ima odlične rezultate, takav dobar glas trebamo zadržati

VALTER FLEGO: Istra ima odlične rezultate, takav dobar glas trebamo zadržati
Foto: Boris Kačan

Istra koja već dugo vremena drži prvo mjesto najposjećenije turističke regije i ovih dana bilježi značajan porast stranih i domaćih gostiju, u nekim gradovima čak i 50 posto više nego u istom periodu lani.

Kako prenosi Glas Istre, na odlične brojke posjećenosti utjecale su dobre vremenske prilike, ali i brojne popularne manifestacije poput tradicionalne vinske manifestacije Vinistra u Poreču, Međunarodnog susreta oldtimer vozila u Rovinju, te veliki broj manjih lokalnih eno i gastro festivala, svirki i izložbi koje turisti, ali i lokalci, rado posjećuju.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević potvrdio je da u Istri dnevno boravi oko sto tisuća gostiju, najviše Nijemci – njih je trenutno oko 28 tisuća – potom Austrijanci kojih je 17 tisuća, te oko 12 tisuća Slovenaca, a isto je toliko zabilježeno i domaćih gostiju.

Najviše je turista smješteno u kampovima, kaže Ivošević. Takvih je oko 40 posto, 30 posto ih je u hotelima, a 30 posto u privatnom smještaju. Porast gostiju se bilježi u svim gradovima, a Ivošević očekuje da će narednih vikenda brojka biti sve veća.

Istarski europarlamentarac Valter Flego je u intervjuu Glasu Istre kazao kako dosadašnji dobri rezultati posjećenosti i broja dolazaka turista daju pravo na optimizam.

– Ali, moramo biti realni i težiti tome da 2021. bude između 2019. i 2020., a sljedeće godine ćemo povisiti očekivanja. Isto tako, naš primarni cilj mora biti kvaliteta, ne kvantiteta. Od brojki noćenja puno je važnija brojka koliko naš gost potroši dnevno. Dakle potrošnja, ne masivnost.

Sezona će ovisiti o pridržavanju epidemioloških mjera, a Istra se svaki put do sada pokazala kao najodgovornija županija u Hrvatskoj, pa čak i jedina zelena točkica na karti.

Istra se zahvaljujući našim građanima već brendirala kao sigurna turistička destinacija i zato ne samo da vjerujem da će sezona biti uspješna, nego vjerujem i da ćemo imati jak rujan – kazao je Flego.

Foto: TZ Bakar

On kaže kako je ljudima dosta lockdowna i zatvaranja u stanove i kuće, željni su putovanja i slobode. Istra je, prema njegovim riječima, već osigurala sve preduvjete da njihov dolazak i odmor budu sigurni i u skladu sa svim preporukama, a Covid-potvrde će puno pomoći u tome.

– Najvažnije su upravo Covid-potvrde. Većina zemalja članica je već počela izdavati i uvažavati potvrde kao sredstvo olakšanog prelaska granica, a od 1. srpnja, to će biti obavezno na razini cijele Unije. Dakle, odluka je pojedinca hoće li ili neće besplatno zatražiti posjedovanje Covid-potvrde, ali obvezujuća je uredba za sve zemlje EU-a da takvu potvrdu prihvate – objasnio je Flego.

Na pitanje novinara Kakvi su dojmovi europarlamentaraca o Hrvatskoj kao destinaciji za 2021. godinu Flego odgovara kako, s kim god da od zastupnica ili zastupnika u Parlamentu razgovarao, svi znaju da se Istra od samog početka pandemije zavidno dobro nosi sa situacijom.

– Često me pitaju u čemu je kvaka i kako se mi zelenimo, dok se većina crveni. Odgovor je uvijek isti – rad, red i disciplina.

Zaista smo na dobrom glasu i to ne smijemo prokockati, a ova nam je sezona najvažniji ispit. Međutim, procijepljenost tu igra jako važnu ulogu – upozorio je.

Najbolji marketing na globalnom tržištu je epidemiološka slika Istre koju u digitaliziranom svijetu svaki turist i građanin ima za par sekundi na svom mobitelu. kaže Flego.

– Cijela Hrvatska se uspjela profilirati kao sigurna EU destinacija, a u kombinaciji s našim položajem, s činjenicom da smo auto-destinacija, i uz sve ostale atribute, more, kuhinju i sadržaj, vjerujem da je pred nama dobra turistička sezona. Najbolja što u ovim uvjetima može biti – zaključio je.

Ipak, kaže, i dalje treba biti oprezan. – Dovoljan je jedan veći događaj na kojem se zbog smanjenog opreza zarazi veći broj ljudi i sve pada u vodu.

Danas, tu smo gdje jesmo, radimo najbolje što možemo i imamo konkretne sjajne rezultate koji nas motiviraju da se i dalje pridržavamo svih mjera i da i dalje budemo na oprezu – objasnio je i dodao kako se u Europskom parlamentu već priča i o četvrtom valu pandemije, zbog kojega trebamo biti dodatno oprezni.

Foto: TZ Vir

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Istra istovremeno osvanula na šest njemačkih naslovnica
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.