1 min. čitanja

Autorska večer maestra Rajmira Kraljevića – Otvorenje 55. FDK Omiš 2021.

Autorska večer maestra Rajmira Kraljevića – Otvorenje 55. FDK Omiš 2021.
Foto: FDK

OMIŠ – 55. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2021. starta Svečanim otvorenjem u petak 25. lipnja na Trgu Sv.Mihovila autorskom večeri dirigenta, skladatelja i obrađivača, prof. Rajmira Kraljevića koji je već dulje od četiri desetljeća prisutan na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, a svojom je svestranošću ostavio značajan trag kao voditelj brojnih klapa, obrađivač izvornih napjeva, autor novih skladbi.

Rajmirova glazbena svestranost proizlazi iz njegovog polivalentnog karaktera i intelekta, a na to ukazuje i njegovo formalno obrazovanje. Po završetku Klasične gimnazije te studija matematike i fizike, diplomira i na studiju Glazbene kulture na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu.

Maestrov opus na večerima novih skladbi:  Da mi je umrit (1984.) na narodni tekst, O pasiko moja (1985.)  tekst Nediljko Begić, Loza u škripu (1986.) tekst Nediljko Begić, Pismo moja (1987.) tekst Željko Reljanović, Fuge materije kuće (1988.) tekst Jakša Fiamengo i Sol na koži (2013.) na tekst Jakše Fiamenga. Od obrada tradicijskih napjeva za istaknuti su dva, Jubavi ufanje veliko i Izresla ruža rumena.

Rajmirovu autorsku večer uveličat će klape: Motovun (m) – Motovun, Bistrica (m) – Marija Bistrica, Jedinstvo (mj) – Split, Štorija (ž) – Kaštel Kambelovac, Kampaneli (mj) – Donja Kaštela, Armorin (ž) – Zagreb, Bošket (m) – Zagreb, Šufit (m) – Split i Stine (m) – Zagreb.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.