Izvoz proizvoda ribarstva nam je narastao za 31 posto!

Foto: MP

U prvom kvartalu 2021. godine zabilježen je rast vrijednosti izvoza proizvoda ribarstva od 31 % te iznosi gotovo 94 milijuna eura i 17,7 tisuća tona, a ostvaren je i rekordni izvoz plavoperajne tune u količini i vrijednosti, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Također, Hrvatska kontinuirano bilježi trend rasta količine i vrijednosti akvakulturne proizvodnje, u 2020. godini proizvodnja akvakulture iznosila je više od 133 milijuna eura te zabilježila rast vrijednosti za 12 % te rast količine od 3 %.

Ublažavanjem mjera i otvaranjem ugostiteljskih objekata dodatno se stabiliziralo tržište ribarstva i akvakulture i proširili su se kanali prodaje te je promatrano u odnosu isto razdoblje prethodne godine zabilježena veća vrijednost prve prodaje u gospodarskom ribolovu za 3 %, kao i rast prosječne cijene proizvoda morskog ribolova za 20 %.

Također, prema provedenom istraživanju i prikupljenim službenim podacima Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za statistiku, raste i potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u RH u 2019. godini za čak 11 % u odnosu na 2018. godinu te iznosi više od 20 kilograma po glavi stanovnika.

I.B.