1 min. čitanja

Kakvoća mora na Jadranu izvrsna za kupanje – osim na jednoj lokaciji

Kakvoća mora na Jadranu izvrsna za kupanje – osim na jednoj lokaciji
Foto: Bale-Valle.com

Prema zadnjem istraživanju kakvoće mora koje je provedeno u periodu od 1. do 21. lipnja, na većini Jadrana more je izvrsne kakvoće. No ima i dijelova gdje kupanje nije preporučljivo.

Uzorkovanje je obavljeno na 999 lokacija, od čega je na njih 987 more izvrsne kakvoće. Na devet lokacija more je dobre kakvoće, na dvije je zadovoljavajuće, dok je crvenu oznaku dobilo more uz Mokošicu.

Foto: Boris Kačan

U Hrvatskoj se ispitivanje kakvoće mora provodi u sedam priobalnih županija. Ispitivanje se provodi svake godine u periodu od 15. svibnja do 30. rujna, a Hrvatska je jedna je od prvih zemalja Sredozemlja i zemalja potpisnica Barcelonske konvencije koja provodi sustavno i kontinuirano praćenje kakvoće mora za kupanje. U pojedinim županijama ispitivanje se prati od 1986. godine, a sustavno i kontinuirano ispitivanje u okviru nacionalnog Programa praćenja duž cijele jadranske obale provodi se od 1989. godine.

I Europska agencija za okoliš svake godine izrađuje Izvješće o kakvoći voda za kupanje u Europi, pri čemu je Hrvatska godinama u samom europskom vrhu po kvaliteti mora. Ipak, u posljednjem Izvješću objavljenom u studenom prošle godine, upozorava se kako se najpopularnijim mediteranskim destinacijama poput Hrvatske, Grčke, Francuske, Italije i Španjolske ne smiješi svijetla budućnost, s obzirom na klimatske promjene.

Ova su područja, navodi Izvješće, najugroženija zbog podizanja razine mora. Kad tome pridodamo plastični otpad koji guši svjetska mora, a nije mu nažalost imun niti Jadran, onda itekako imamo razloga za hitnu akciju.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.