Klapa“Sveti Juraj” HRM-a obilježava 20. obljetnicu osnivanja i rada

Foto: Screenshot / Youtube

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sastali su se u srijedu, 23. lipnja 2021. godine u Ministarstvu obrane sa članovima Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice i sa zapovjednikom orkestra OSRH, pukovnikom Miroslavom Vukovojcem Duganom.

Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice osnovana je 2001. godine te u ovoj godini obilježava 20. obljetnicu osnivanja i uspješnog rada za koji je dobila brojne nagrade i priznanja.

Foto: MORH/ F. Klen

Tom prigodom, ministar obrane Mario Banožić zahvalio im je za njihovo djelovanje i rad istaknuvši kako su oni posebna nota Hrvatske vojske.

– Kao i do sada, vašem radu pružat ćemo podršku. Vaše nagrade i priznanja dokaz su kvalitete za koju sam siguran da ćete ju zadržati i u budućnosti. Čestitam vam 20. obljetnicu! – rekao je ministar Banožić.

Zapovjednik orkestra OSRH, pukovnik Miroslav Vukovojac Dugan zahvalio se ministru na riječima podrške te ga upoznao s planom i aktivnostima za naredno razdoblje.

Foto: MORH/ F. Klen

Voditelj klape “Sveti Juraj”, stožerni narednik Marko Bralić je rekao kako je 20 godina klape vrijedan jubilej, naglasivši kako klapskim pjevanjem predstavljaju Hrvatsku i izvan njenih granica. „Našim djelovanjem želimo doprinijeti prepoznatljivosti Hrvatske vojske“, rekao je stožerni narednik Bralić.

U 20 godina svoga djelovanja klapa HRM-a je nastupala diljem domovine i svijeta stekavši jedinstven status u zemlji i svijetu. Tijekom svojega rada izdala je više od 150 audio i video snimaka kroz brojne albume čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera pa do domoljubnih i modernih pjesama.

Danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve, braniteljskih udruga i drugih.

Foto: MORH/ F. Klen

I.B.