U Vruji se organizira Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

Foto: Igor Jakšić / SeekPng

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode održat će se 4. srpnja u uvali Vruja, između Brela i Omiša. 

Organizatori su mještani okolnih naselja koji su, potaknuti samovoljom investitora i nemarom državnih institucija, odlučili na satiričan način, kroz prosvjed koji će ustvari biti festival, odnosno festival koji će biti prosvjed, skrenuti pažnju javnosti na problem bespravne gradnje u njihovoj uvali.

Festival podržali ade Šerbedžija, Mile Kekin i Edo Maajka

Događanje je najavljeno za nedjelju 4. srpnja, a već sada je naišlo na solidan odaziv javnosti – podržali su ga Rade Šerbedžija, Mile Kekin, Siniša Labrović i Edo Maajka, a organizatori s kojima smo razgovarali skreću pažnju na to da su to samo neka od velikih imena koja su odlučila pomoći oko festivala, piše Index.

U videima, koja možete pogledati na Facebook stranici VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, glazbenik Mile Kekin zapjevao je: “To će biti taj dan, objesi zimmer frei, lezi pod bager i uživaj.” Edo Maajka ukazuje na važnost očuvanja Vruje i poručuje: “No pasaran, jaran, no pasaran!”

Labrović: Donesite pikamer i ako imate kakav manji bager

Poznati performer Siniša Labrović snimio je video u kojem poručuje:

Dođite, uništite, ima se još šta uništit, nije da nema – te je izrazio želju da ljubitelje prirode pojedu lavovi.

– Znači, postoje dvi vrste ljudi, kako ja to vidin, na Zemlji. Postoje oni koji bi sve ostavili kako je, znači: ‘Priroda je savršena, priroda je uređena, priroda je lipa.’ Neka ih pojidu lavovi. A postojimo i mi koji mislimo da je čov’k na toj Zemlji zato da tu prirodu uredi, da dovede njenu anarhiju do nekog oblika i do neke ljepote i harmonije u kojoj možemo svi uživat. Eto, jedan od tih blistavih primjera takve harmonizacije je u našoj uvali Vruja – kazao je Labrović.

Pozvao je ljude da na festival donesu pikamere, ako imaju kakav manji rovokopač ili nekakav bager.

Rade Šerbedžija: Spasimo Vruju, spasimo more

Rade Šerbedžija u svojoj videopozivnici recitira pjesmu More velikog omiškog pjesnika Josipa Pupačića, napisanu baš na Vruji. Glumac poziva:

– Spasimo Vruju, spasimo more. Da nam se ponovo penje i smije.

Na Vruji se pripremaju i razna događanja, poput performansa istaknutih umjetnika, okruglog stola i radionica za buduće bespravne graditelje.

Mještani su u priopćenju saželi:

“Festival će se održati 4. srpnja u prekrasno razorenoj uvali Vruja. Organizator je Republika Hrvatska, a generalni pokrovitelji Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat i ostale institucije koje nesebično daruju vrijeme bespravnom graditelju ne rušeći mu ilegalne objekte s popisa za rušenje, legalizirajući naknadno njegove građevine i držeći predmete vezane za Vruju desetljećima u prašnjavim ladicama. Upravo zahvaljujući uspješnoj suradnji države i lokalnog poduzetnika, danas Vruja nije samo šuma ili netaknuta plaža, već na njoj imamo tunel, cestu od par kilometara, bazen i luksuzno apartmansko naselje u kojem su, koliko je za sad poznato, odsjedala najmanje tri hrvatska predsjednika.” Pritom misle i na predsjednika Zorana Milanovića, o čemu smo nedavno pisali.

Foto: Facebook

Radionica betoniranja pod morem, osnove joge na bespravnim građevinama…

Prošlo je, kažu organizatori prosvjeda, već 20 godina otkako je lokalni moćnik sagradio prvi ilegalni objekt u uvali tako da je ovo jubilarno, 20. izdanje festivala.

“Neka vas ne buni što će događanje formalno biti prijavljeno kao – prosvjed. Svi ste pozvani. Program počinje popodne i traje do 21 sat. Prva je na rasporedu radionica Osnove joge na bespravno sagrađenim objektima. Neki od položaja s kojima će se polaznici moći upoznati su Ležanje pred bagerom i Podmićeni geodet koji u sudnici gleda dolje. Očekuju vas najmanje tri performansa istaknutih, afirmiranih umjetnika. Bit će tu radionica šalovanja i betoniranja pod morem, zatim akcija grljenja bagera i pikamera te fotonatječaj na temu Moja najdraža bespravna građevina, na kojem ćemo zaprimati fotografije devastacije prirode iz cijele Hrvatske i potom, na bespravno sagrađenom zidu na državnoj zemlji, izložiti najbolje”, najavljuju mještani.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DIVLJAŠTVO NA VRUJI Primjer kad devastator ima veća m**a od građana i vlasti zajedno

Puljak o divljaštvu u Vruji: “Stipe Latković 20 godina ilegalno gradi na državnoj zemlji, a država mu ne može ništa”