3 min. čitanja

MUKE PO OTPADU Splitsko-dalmatinskim smećem bavit će se EU

MUKE PO OTPADU Splitsko-dalmatinskim smećem bavit će se EU
Foto: Stipe Surać

SPLIT – Ne prestaju problemi sa zbrinjavanjem otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nakon što je Visoki upravni sud RH odbio njihov tužbeni zahtjev da se provede nova procjena utjecaja na okoliš u slučaju Lećevica, Udruga Sunce odlučila se za pomoć obratiti Europskoj uniji.

Pokreću postupak pred nadležnim institucijama EU-a jer smatraju da izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica bez procjene utjecaja na okoliš može negativno utjecati na okoliš i zdravlje ljudi. Cijela priča traje prilično dugo pa ćemo je pokušati pojednostaviti.

Foto: Pixabay

Vraćamo se u 2006. godinu kada je u postupku procjene utjecaja na okoliš Centar Lećevica, na temelju rješenja Ministarstva zaštite okoliša, procijenjen kao zahvat prihvatljiv za okoliš. Sam kompleks Centra obuhvaća 6 zona rada s raznim vrstama mehanizacije i tehnologije s ukupnim tadašnjim kapacitetom u svim zonama od 180.000 tona godišnje. Tada nije postojala obveza odvojenog prikupljanja otpada kao niti odvojena oporaba različitih komponenti otpada.

Deset godina poslije na snagu stupaju nova pravila igre, sve češće se priča o odvojenom prikupljanju otpada i prilagodbi Centra takvom radu zbog čega je podnesen zahtjev za novom procjenom utjecaja na okoliš. Izmijenjeni kapacitet cijelog zahvata 2016. godine iznosio je približno 136.000 tona otpada godišnje, a dio postrojenja u kojem se obavlja mehaničko biološka obrada otpada kapacitiran je na 109.000 tona godišnje.

Foto: PR

No sredinom lipnja 2017. godine Ministarstvo zaštite okoliša, na čije je čelo svježe zasjeo Tomislav Ćorić, donosi rješenje u kojem kažu da nema potrebe za izradom procjene utjecaja na okoliš jer navedene izmjene neće utjecati na okoliš.

Foto: rcco.hr/ ŽCGO Lećevica

Udruga Sunce potom pokreće tužbu Upravnom sudu u Splitu, u kojoj traže poništenje rješenja Ćorićevog ministarstva i vraćanje predmeta na ponovno postupanje kako bi se u konačnici napravila ozbiljna procjena utjecaja na okoliš. Uz Sunce, u spor su bile uključene Općina Unešić i Udruga Krizni Eko Kaštelanski Stožer. Navedene udruge smatraju da kapacitet Centra nije jasno utvrđen, odnosno nije moguće sa sigurnošću ustvrditi koliko će komunalnog otpada dolaziti u postrojenje i na koji način će se određena vrsta otpada zbrinjavati.

-Postoji opravdana bojazan da će se kapacitet Centra u stvarnosti znatno povećati, što će imati direktan utjecaj na okoliš šireg područja na kojem će biti izgrađen – poručuju iz Udruge Sunce.

Foto: Pixabay

Unatoč svim argumentima, Upravni sud u Splitu sredinom svibnja 2019. odbacuje tužbu ekoloških udruga, a isto je nedavno učinio i Vrhovni sud RH. Udrugama, logično, nije preostalo ništa drugo nego se obratiti nadležnim europskim institucijama za pomoć.

Inače sustavno gospodarenje otpadom je nešto što će Hrvatska morati usvojiti, sviđalo se to nekome ili ne. Odvajanje i prikladno odlaganje vlastitog otpada je najmanje što smo dužni učiniti za planet, kojeg smo zatrpali smećem. Žalosno je što dio građana još uvijek nije svjestan da plastična vrećica u moru, na plaži, u želucu želve ili kita, nije nečija tuđa briga, već odgovornost svih nas.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.