1 min. čitanja

Ribarskim večerima do povećane konzumacije ribe i ribljih proizvoda

Ribarskim večerima do povećane konzumacije ribe i ribljih proizvoda
Foto: Općina Sutivan

BRAČ – U Sutivanu je počeo četverodnevni festival o ribama, ribarima i ribarstvu pod nazivom Fantažija o’ribe. Osim projekcija filmova vezanih uz ribarstvo, izložbi ribarske opreme, bit će tu i pletenja ribarskih mreža te uživanja u ribarskim delicijama. Cilj projekta je motivirati lokalno stanovništvo i posjetitelje na češću konzumaciju ribe i ostalih proizvoda akvakulture na razini cijele države.

Studija znanstvenika sa Harvarda otkrila je kako osobe koje 1 do 2 puta tjedno konzumiraju ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama imaju 36 posto niži rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Ako se zna da su bolesti srca i krvožilnog sustava i dalje među vodećim uzročnicima smrti u Hrvatskoj, onda ideja o povećanoj konzumaciji ribe i nije tako loša.

Foto: Pixabay

Omega-3 masne kiseline su esencijalne, potrebne za normalno funkcioniranje organizma, a tijelo ih samo ne može proizvesti dovoljno učinkovito. Zato nam je tu plava riba, bogata brojnim nutrijentima nužnim za naše zdravlje.

Toga su se držali i organizatori sutivanskih ribarskih večeri, koji su za posjetitelje pripremili pravi mali gastronomski riblji raj. Osim projekcija filmova vezanih uz ribarstvo i izložbi ribarske opreme, posjetitelji mgu vidjeti kako se plete prava ribarska mreža te guštati u domaćim ribljim specijalitetima.

Ovaj događaj dio je projekta “Fantažija o’ ribe – promocija ribarstva i ribljih proizvoda” kojeg provodi Turistička zajednica Općine Sutivan. Događaj je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je oko 343 tisuće kuna, od čega Europska Unija sufinancira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

OSLADITE SE na sutivanskom festivalu Fantažija o’ ribe
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.