2 min. čitanja

Nakon iskretanja četiri kamiona u more, inspektori procijenili da “nema osnove za daljnje postupanje”

Nakon iskretanja četiri kamiona u more, inspektori procijenili da “nema osnove za daljnje postupanje”
Foto: Facebook

DRVENIK VELI – Građani su prije tri tjedna nadležnim institucijama, među kojima je i Državni inspektorat podnijeli prijave za devastaciju, odnosno istovar čak četiri kamiona materijala u nepunih sat vremena u uvali Krnjaši na otoku Drveniku Velom. Događaj su prijavili i nama, što smo objavili na našim stranicama, a kako kažu, sve se odvijalo pod okriljem vikenda, kad inspekcije – ne rade. U međuvremenu je stigao i odgovor nadležne inspekcije zaštite okoliša, čiji odgovor prenosimo u cijelosti:

Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata RH obavila je inspekcijski nadzor u uvali Krknjaši na otoku Drveniku Velom, postupajući po prijavi u kojoj se navodi da se na toj lokaciji pomorsko dobro nasipa mineralnom sirovinom-građevnim kamenom.

Nadzorom je utvrđeno da su na lokaciji iz prijave izvršeni radovi nasipanja puta, platoa ispred restorana Mali Škoj, te dijela plaže istočno od restorana, kamenim materijalom granulacije cca 10–30 mm, pri čemu je dio materijala, na potezu širine nekoliko metara, završio i u moru.

U ovom slučaju se ne radi o zahvatu za koji se provodi postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš prema odredbama Zakona o zaštiti okoliša (Narodne novine broj 80/13, 78/15, 12/18, 118/18) i Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš (Narodne novine broj 61/14, 3/17), te inspekcija zaštite okoliša nema osnove za daljnje postupanje u ovom predmetu – stoji u Odluci koju potpisuje Viši inspektor zaštite okoliša Anto Milas iz Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Međutim, ono što zbunjuje je tek paušalno navođenje jednog čitavog zakona, objavljenog u izmijenjenom izdanju nekoliko izdanja Narodnih novina, te Uredbe o procjeni utjecaja zahvat na okoliš, prema kojima se viši inspektor vodio, pri donošenju svoje odluke, ne navodeći detaljna obrazloženja u kojima će građanima koji plaćaju da im se to pojasni, kazati ZAŠTO i na temelju točno čega nema osnove za daljnje postupanje inspektorata?

Potpisanom inspektoru smo poslali upit i zatražili detaljno pojašnjenje, koje ćemo objaviti, čim dobijemo odgovor.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIKEND DEVASTACIJA Otočani Drvenika očajni: “U sat vremena, četiri kamiona iskrcali u more!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.