2 min. čitanja

NASA objavila nove podatke: Zemlja zadržava duplo više topline nego prije 14 godina!

NASA objavila nove podatke: Zemlja zadržava duplo više topline nego prije 14 godina!
Foto: NASA

Planet Zemlja danas zadržava dvostruko više topline nego prije 14 godina, nalazi su najnovije studije NASA-inog projekta CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System), piše space.com.

Rezultati istraživanja izazvali su zabrinutost oko mogućeg ubrzanja klimatskih promjena, prenosi net.hr.

Znanstvenici su analizirali CERES-ove podatke s nekoliko satelita u orbiti te su mjerili koliko energije Zemlja apsorbira u obliku sunčeve svjetlosti i koliko se od toga emitira natrag u svemir u obliku infracrvenog zračenja. Došli su do zaključka da se u razdoblju između 2005. i 2019. godine energetska neravnoteža, odnosno razlika između dolazne i odlazne energije, udvostručila u odnosu na prijašnje godine.

Autori studije koristili su podatke i iz Arga, međunarodne mreže senzora postavljenih po oceanima, koji mjere brzinu njihova zagrijavanja. Usporedba podataka CERES-a s Argom znanstvenicima je pomogla ojačati nalaze jer je poznato da oceani apsorbiraju do 90 posto viška energije koju planet zadržava.

– Dva neovisna načina na koja se mogu mjeriti promjene u Zemljinoj energetskoj neravnoteži pokazuju slične rezultate. Uočeni trendovi su u određenom smislu poprilično alarmantni – rekao je atmosferski znanstvenik Norman Loeb, vodeći autor nove studije.

Rezultat prirodnih procesa i ljudske aktivnosti

Loeb i njegov tim zaključili su da je povećano zagrijavanje rezultat prirodnih procesa i ljudskih aktivnosti. Povećana koncentracija stakleničkih plinova, ugljikovog dioksida i metana u Zemljinoj atmosferi zadržava veću količinu topline. Ledene površine se smanjuju zbog zagrijavanja planeta, što uzrokuje manju refleksiju dolazne energije sa Zemljine površine.

Zagrijavanju doprinosi i prirodna pojava zvana Tihooceanska dekadna oscilacija. Ona uzrokuje redovite fluktuacije temperature Tihog oceana, tako da tijekom jednog desetljeća zapadni dijelovi postaju hladniji, a istočni topliji, dok se suprotan trend javlja u idućem desetljeću. Intenzivna faza oscilacije počela je 2014. godine i uzrokovala smanjeno stvaranje oblaka nad obalom, što je rezultiralo povećanjem apsorpcije dolazne energije, prenosi net.hr.

Iako je studija obuhvatila kratak vremenski period, Loeb ističe da je Zemljina klima još neuravnoteženija nego što se mislilo i da se mogu očekivati ozbiljnije klimatske promjene poput ubrzanog rasta temperature i porasta razine mora.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.