Elektro-akustičnim koncertom protiv devastacije obale

Foto: Promo

POREČ – Nakon otvorenja festivala s Morskom slušaonom gdje je publika imala priliku uz zalazak i more poslušati znanstvene monologe – tri emotivne audio priče o moru, ljudima i budućnosti u produkciji WWF Adrije, porečki aMORE festival moru donosi Requiem for the Undersea, koncert elektro-akustične glazbe koji problematizira devastaciju morske obale nasipavanjem, dohranom i betonizacijom.

Ova turistička sezona prolazi u znaku borbe protiv devastacije obale. Osim Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, koji će se ovaj vikend održati u uvali Vruje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ta je, nažalost sve češća tema, postala motiv i glazbenicima. Tako će se sutra u porečkom ljetnom kinu Roxy održati online koncert elektro-akustične glazbe u izvedbi glazbenice i multimedijalne umjetnice Manje Ristić.

Foto: Helena Vilović

Requiem for the undersea temelji se na zvučnim zapisima akvatorija grada Korčule te okolice, posebice uslijed radova rekonstrukcije obalnih područja. Snimke bušenja podmorja, nasipavanja materijala u more, grebanja strojeva po morskom dnu, čine bazu za elektro-akustične kompozicije kojima umjetnica dodaje slojeve predsnimljenih zvukova te instrumentalne intervencije.

Hidrofonom snimljena buka mehaničkih strojeva podsjeća na kontinuirano uništavanje mora pod krinkom uređivanja obala i obalnih pejzaža. Manja Ristić kroz svoje kompozicije ukazuje na problematiku očuvanja mora i morskih ekosustava koji se prečesto percipiraju samo kao unedogled iskoristivi resursi.

Foto: Manja Ristić

– Umjetnica želi prikazati trenutke ljudskog utjecaja na okoliš i to čini na način da posvećuje svojevrsnu nekrologiju podmorju. Razlog tome jest što u dijelovima podmorja i obale koji se nasipavaju raznovrsnim materijalima, više nema života – rekla je Sabina Damiani iz aMORE festivala.

Problemu svjedočimo diljem Hrvatske – obala nestaje naočigled i to bismo u bliskoj budućnosti mogli vrlo skupo platiti. Neadekvatno nasipavanje, dohrana i betonizacija, sve to utječe na život u moru. Kako je priroda jedan veliki umreženi sustav, ono što uništavamo na obali ima reperkusije i za život dalje od tog priobalnog pojasa, stoji u najavi ovog glazbenog događaja.

aMORE festival poziva donositelje odluka te sve građane i građanke na očuvanje priobalnog pojasa od štetnih praksi nasipavanja, dohrane i betonizacije. „Ne budemo li čuvali more, svi ćemo se naći u problemu. Razvoj može imati i održivije lice, a ovo što sad činimo nije dobro ni za koga – ni za more, ni za ljude, a na kraju krajeva ni za turizam o kojem još uvijek ovisimo“, zaključuje Petra Počanić iz aMORE festivala.

Koncert možete poslušati sutra od 21 sat na Facebook stranici.

 

K.B.