1 min. čitanja

Novi val vrućine stiže u Hrvatsku, a krajem tjedna pljuskovi i grmljavina

Novi val vrućine stiže u Hrvatsku, a krajem tjedna pljuskovi i grmljavina
Foto: Morski.hr

Tek što smo malo predahnuli od prošlotjednih ekstremnih vrućina, danas stiže novi toplinski val, koji će svoj vrhunac doživjeti sutra i prekosutra. Prognostičari ponegdje najavljuju temperature i do vrtoglavih 40 stupnjeva.

Temperature će već danas u većini zemlje dosegnuti 35 stupnjeva, a ponegdje bi mogle skočiti i do 37.  Stiže nam ponovno vrući afrički zrak, što bi posebno moglo teško pasti stanovnicima unutrašnjosti s obzirom da bi vjetar ovaj put mogao izostati. Porasti će i temperatura mora, ponegdje čak do 27 stupnjeva.

No pravi toplinski val stiže sutra, a u nekim dijelovima zemlje temperature bi mogle dosegnuti i 40 stupnjeva.

Za vrijeme ovakvih ekstremnim vremenskih uvjeta liječnici savjetuju građanima da se obavezno pridržavaju osnovnih pravila ponašanja, a to je izbjegavanje boravka vani između 10 i 17 sati, ispijanje bezalkoholnih, nešećerenih napitaka (najbolje voda ili limunada), izbjegavanje kofeina i alkohola, nošenje lagane odjeće od prirodnih materijala, boravak u rashlađenim prostorima ( razlika u vanjskoj i unutrašnjoj temperaturi ne bi smjela biti veća od 5 stupnjeva), a ukoliko morate van, obavezno stavite šešir ili kapu.

Vrućina nad Hrvatskom ostaje do srijede, a onda nam, prema najavama prognostičara, stiže promjena vremena u obliku pljuskova s grmljavinom. Nadamo se samo da se neće ponoviti prošlotjedni scenarij kada je Požeštinu u svega pola sata pokosila tuča veličine teniske loptice, koja je oštetila brojne kuće, vozila i poljoprivredni urod.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.