2 min. čitanja

U turizmu nedostaje 5 tisuća radnika, upitno otvaranje nekih objekata

U turizmu nedostaje 5 tisuća radnika, upitno otvaranje nekih objekata
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pomama za stranim radnicima u turizmu, čini se, nikad nije bila veća. U turističkom sektoru nedostaje oko 5 tisuća radnika, zbog čega je upitno otvaranje nekih objekata, prije svega hotela.

Prema podacima koje je iznio Poslovni dnevnik, svakoj velikoj turističkoj kompaniji trenutačno nedostaje po nekoliko stotina radnika. Dobar dio domaćih sezonaca je zbog prošlogodišnje situacije s pandemijom, otišao u druge sektore, a tu je i trend iseljavanja pa su poslodavci u turizmu sve nade položili u stranu radnu snagu, osobito u radnike iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Foto: Pixabay / Ilustracija

No zapošljavanje takvih radnika ne ide lako s obzirom da procedura dobivanja radne dozvole nekad traje i do mjesec dana, što je za turistički sektor – predugo. Prema podacima iz MUP-a, predano je oko 5 tisuća zahtjeva za radnim dozvolama. Zašto provjere traju toliko dugo, nikome nije jasno.

– Dogodila se situacija za koju se ne može nikoga kriviti, poslodavci donedavno nisu mogli znati koliko će kadra trebati, kakva će biti situacija s pandemijom i mjerama, a radnici su se morali snaći. Procedure koje u normalnim godinama traju nekoliko mjeseci sada moramo rješavati puno brže – kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Photo: Pixabay

Od zaprimanja zahtjeva do dobivanja radne dozvole ne bi trebalo proći više od tjedan dana, no čini se da sustav još uvijek nije pripremljen niti ekipiran da u tako kratkom roku obavlja svu propisanu administraciju, piše Poslovni dnevnik.

Početkom ove godine na snagu je stupio Zakonom o strancima, kojim su ukinute kvote za zapošljavanje stranaca (državljana trećih zemalja izvan EU) pa poslodavci prije zapošljavanja državljana trećih zemlja moraju zatražiti HZZ ima li takvih radnika na hrvatskom tržištu. HZZ je dužan poslodavcu u roku 15 dana dostaviti rezultate testa tržišta rada, a utvrdi li se da nema dovoljno kvalificirane domaće radne snage, poslodavac može tražiti radnike iz trećih zemalja.

Morski.hr

Prema podacima iz MUP-a, do 21. lipnja ove godine izdano je 7003 dozvola za boravak i rad za djelatnost turizam i ugostiteljstvo. Od toga je izdano 1232 dozvola za novo zapošljavanje, 980 za produljenje te 4791 za sezonsko zapošljavanje.

Istodobno, do 21. lipnja podneseno je 11.740 zahtjeva za dozvole za boravak i rad za djelatnosti turizam i ugostiteljstvo, što obuhvaća i zahtjeve za novo zapošljavanje, produljenje te sezonsko zapošljavanje.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.