2 min. čitanja

IZMJENE ZAKONA Policija vam više neće smjeti naplaćivati prekršaje u kešu

IZMJENE ZAKONA Policija vam više neće smjeti naplaćivati prekršaje u kešu
Foto: Youtube / Screenshot

Hrvatska bi uskoro mogla napustiti praksu plaćanja novčanih kazni izravno u gotovini policijskim službenicima, najavljuje to Vlada u Strategiji sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine, piše Novi list.

Promjena je to koja bi prema mišljenju stratega u Vladi trebala smanjiti korupciju u policiji, no kada bi moglo i trebalo doći do te promjene jo se ne zna.

To je tek jedna od brojnih mjera koje se planiraju u sljedećem desetljeću, među kojima je i unapređenje sustava plaćanja HZZO-a bolnicama za obavljene usluge, odnosno transparentno uparivanje računa bolnica s odrađenim terapijama i zahvatima. Naime, u Vladinom dokumentu navodi se osnovana sumnja da fakturiranje medicinskih postupaka nije uvijek utemeljeno na onome što je doista i odrađeno, pa bolnice koriste situaciju da HZZO-u pošalju i fakture za koje nemaju pokriće.

U online upitniku u kojem su se građani trebali izjasniti u kojim područjima su bili primorani sudjelovati u korupciji, njih čak trećina na prvo mjesto stavila je zdravstvo, na drugom su lokalne samouprave, na trećem poduzetništvo dok je na četvrtom mjestu pravosuđe.

Foto: Pixabay

Što se tiče borbe protiv korupcije, građani najviše povjerenja imaju u organizacije civilnoga društva i medije, a najmanje u sudove, pučkog pravobranitelja i policiju. Raširenosti korupcije, uvjereni su građani Hrvatske, najviše doprinosi nekažnjavanje korupcije, loš vrijednosni sustav i neučinkovitost specijaliziranih tijela za borbu protiv korupcije.

Foto: Pixabay

Zadnjih 30 godina nagledali smo se svega i svačega u politici, a najviše onih koji su osumnjičeni i optuženi za korupciju, a i dalje obnašaju dužnosničke funkcije. U pripremi su izmjene Zakona o Vladi, prema kojem bi članovi Vlade trebali izgubiti imunitet za koruptivna kaznena djela za koje je zapriječena kazna zatvora do pet godina jer se za ta djela članovi Vlade ne mogu goniti bez prethodnog odobrenja Vlade.

U izmjene će i Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, prema kojem se neće moći kandidirati oni koji su osuđeni na kaznu zatvora od šest mjeseci ili je ona zamijenjena kaznom za opće dobro ili se primjenjuje uvjetna osuda.

Koliko će sva ta obećanja biti primjenjena u praksi, tek ćemo vidjeti.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.