IZUZETAN RONILAČKI POTENCIJAL Hrvatska ima preko 160 potopljenih brodova

Foto: Ivana Nobilo

SAVUDRIJA – Zemlja je vodeni planet, no samo 2% podmorja je istraženo. Čak smo i svemir više istražili. Jedan od načina istraživanja podmorja je ronjenje, a Zlatka Horvat, instruktorica ronjenja, ističe kako je bitno da se uvijek ide najmanje u dvoje. Od opreme su potrebni ronilački “jacket”, boca sa zrakom i manometar koji pokazuje koliko zraka ima u boci. 

Posljednjih sedam godina Nemo team, u svojoj morskoj ljetnoj bazi u Savudriji, uči domaće i strane turiste ronjenju. No, uz to oni sudjeluju u preventivnim edukacijama, ekološkim akcijama čišćenja, obuci vatrogasaca iz cijele Hrvatske, ali i spašavanju života u moru, rijekama, jezerima i špiljama, piše HRT.

– Bili smo prisutni u poplavi mjesec dana, tom prilikom spašavali smo životinje, bili smo i u nekoliko pretraga po rijekama – nažalost ima sve više takvih incidenata. Inače, to su specifična ronjenja u smanjenoj vidljivosti i brza i velika strujanja – kaže Rene Cipovec, instruktor ronjenja, predsjednik ronilačkog kluba Nemo-Adria i službeni ronilac Grada Zagreba s 30-godišnjim iskustvom.

Razvoj tehnologije učinio je čudo i za podvodna pomagala, te tako postoji i podvodni skuter s kojim se ronioci brže kreću ispod površine mora.

Foto: UPA Rostrum

– Kad smo u potrazi za utopljenicima, s dva skutera i dva ronioca možemo proći veliku površinu. Uvelike nam pomaže i kad smo u špiljama, odnosno nekim speleo objektima, kaže Rene.

U svemu im pomažu i zračni i podvodni dronovi, a za sve to potrebna je konstanta edukacija.

– Zato imamo svoje morske baze gdje konstantno uvježbavamo novi kadar, kaže Rene i dodaje kako ga veseli što je sve više mladih koji žele naučiti te stvari.

– To je budućnost, kaže.

A budućnost, koja je već pokucala na njihova vrata, je i VR tehnologija – virtualna stvarnost. Jedini u svijetu rade VR tehnologiju na 30 metara dubine, te je tako moguće uroniti u njihov svijet i vidjeti sve detalje koje snime na, primjerice, nekom potopljenom brodu. To bi mogao biti i dodatni motiv dolaska stranih turista – naime, Hrvatska ima preko 160 potopljenih brodova, a Rene tvrdi kako ima više od 2 milijuna urona godišnje, piše HRT.

D.G.