3 min. čitanja

Hrvatski maslinari za osvojene medalje u New Yorku moraju platiti carinu!?

Hrvatski maslinari za osvojene medalje u New Yorku moraju platiti carinu!?
Foto: Pixabay

Tek što je turski sudac odsvirao kraj “infarktne” utakmice između Španjolske i Hrvatske (5:3 u produžetcima!) hrvatski premijer Andrej Plenković je putem Fejsbuka uputio čestitke našim nogometašima. “Čestitke Vatreni na borbenoj igri i neumornoj volji koju ste pokazali protiv Španjolske! Želimo vam puno uspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.!

Iako su naši ispali iz daljnjeg natjecanja, nisu se plasirali u četvrtfinale Eura 2021, ova gesta premijera naišla je na odobravanja i pobrala masu lajkova.

Maslinari nisu nogometaši

Među onima koji su stisnuli “sviđa mi se”, svakako su i hrvatski maslinari, iako im do današnjeg dana nije jasno kako to da za njihov uspjeh u New Yorku nitko od predstavnika državnih vlasti još nije “objelio zuba” iako je od događaja već prošlo više od mjesec dana, piše Agroklub.

Nitko ni riječi, ni predsjednik Milanović, ni premijer Plenković pa ni ministrica poljoprivrede Vučković. Barem ne javno.

Uspjeh hrvatskih maslinara na najvećoj svjetskoj pozornici NYIOOC 2021 u New Yorku više je odjeknuo u svijetu nego na domaćem terenu. Za osvojeno četvrto mjesto, odmah iza maslinarskih velikana Španjolske, Italije i Grčke, o njima, primjerice, ne prestaje pisati ni utjecajni američki list i portal Olive Oil Times, koji je uspjeh naših maslinara, još za “vruće rane”, proglasio velikom senzacijom.

Kako i ne bi kad jedna mala zemlja koja u svjetskoj proizvodnji maslinovog ulja praticipira tek sa 0,3 posto, po kvaliteti ulja zauzme mjesto u samom vrhu. U velikoj četvorci.

Apsurdno carinjenje maslinarskih odličja

Svjesni činjenice da su svojim sudjelovanjem na svojevrsnom prvenstvu svijeta i dobivanjem najviših nagrada doprinijeli da Hrvatska uđe u sam vrh svijeta po kvaliteti maslinovih ulja, oni očekuju (veće) razumijevanje državnih vlasti.

Jer, kako reče Zlatko Burić, čovjek koji je ujedinio šoltanske maslinare i zajedno s njima uspio zaštititi Zlatno šoltansko ulje na razini EU, nema nažalost puno toga čime se Hrvatska može smatrati gospodarski uspješnom zemljom. Srozani smo po svim pokazateljima razvijenosti na samo dno EU.

– Umjesto da nas premijer ili predsjednik države pozovu i javno pohvale, dadu nagradu za veliki uspjeh, oni nas žele operušat naplaćivanjem carine na dobivene i dobrim radom zaslužene trofeje – ogorčeni su Burić i ostali maslinari.

Ma, jel to moguće?! Je li moguće da će i ove godine morati platiti, kao što su i dosad plaćali carinu kao kaznu zato što su proizveli vrhunska, svjetski priznata ekstra djevičanska maslinova ulja?

A je, jer za naručena odličja u vidu kipića i naljepnica, koje su im poslali organizatori iz New Yorka, maslinarima će, ako već nisu, ovih dana stići dopisi iz Carine. Za svaki kipić i naljepnicu, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni, treba platiti gotovo 2.000 kuna. Maslinari strahuju da će morati platiti i PDV pa sada pokušavaju sve ne bi li pojedinačno i zajedničkom akcijom uspjeli dokazati besmislenost pa i protuzakonitost ovog nameta. Neki su već stupili i u kontakt s ministricom Marijom Vučković koja je “nazvala Carinu i obećala da će sve biti sređeno”. Neki predlažu da se alarmira, piše predsjedniku Milanoviću i premijeru Plenkoviću, ministarstvima poljoprivrede, turizma, unutarnjih poslova… Da se o svemu obavijesti javnost.

Situacija je apsurdna jer, kako kaže Burić, zamislite da dobitnici zlatnih medalja na Olimpijadi na povratku u HR moraju platiti carinu za medalje! Smiješno, zar ne? Smiješno, ali i protuzakonito, barem prema paragrafima iz zakona koji vrijede u Europskoj uniji. Naime, od plaćanja carina oslobođeni su svi trofeji dobiveni na međunarodnim natjecanjima izvan Europske unije. Oslobođeni u svim članicama EU, osim kod nas u Republici Hrvatskoj, piše Agroklub.

Nedjeljko Jusup

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.