1 min. čitanja

Što su neiskorišteni potencijali hrvatskih otoka?

Život na otocima kontinentalcima obično zvuči romantično i spokojno. Većina otočana reći će da je život u maloj zajednici miran, u neku ruku sigurniji nego na kopnu, no puno teži. Problema je mnogo, a razlikuju se od otoka do otoka – od nedostatka vode, kanalizacije, prometne infrastrukture do devastacije pomorskog dobra i bespravne gradnje.

Pa ipak na otocima se uvijek mogu naći lijepe, inspirativne priče koje pokazuju da unatoč otežanim uvjetima življenja, život na otoku može biti sretan i ispunjen.

Primjerice, na Braču postoji zajednica imena Zajednica za nas, koju čine nekoliko žena i jedan dječak. Riječ je o alternativnoj zajednici koja posljednjih 16 godina živi u potpunoj harmoniji s prirodom, a svoja iskustva rado dijele s javnošću.

Veseli i činjenica da se sve više, uglavnom mladih otočana, okreće revitalizaciji starih zanata poput udruge Dragodid koja djeluje na otoku Silbi, i koja svake godine uz pomoć volontera obnavlja i gradi suhozide i kaparete – stožaste suhozidne strukture, osmišljene za sadnju kapara.

Oni udaljeniji otoci, poput Lastova, idealna su lokacija za razvoj astroturizma. Ovaj otok jedna je od najboljih lokacija u Europi za noćno promatranje neba zbog čega je ponovno pokrenut projekt Lastovo – otok zvijezda, koji ima za cilj razviti cjelogodišnji turizam na otoku. Ta je inicijativa prepoznata još prije desetak godina, kada su hrvatski i slovenski astronomi u nekoliko navrata organizirali međunarodne skupove o Parkovima tamnoga neba.

Više o ovim zanimljivim temama možete pročitati u novom izdanju časopisa Crtice s otoka, čija će se promocija održati 27. srpnja u 19 sati na otoku Silbi.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.