1 min. čitanja

Udruga Sunce počinje nacionalnu kampanju za smanjenje zagađenja jednokratnom plastikom

Udruga Sunce počinje nacionalnu kampanju za smanjenje zagađenja jednokratnom plastikom
Foto: Greenpeace

SPLIT – “Zajedno bez plastike” naziv je kampanje koju pokreće ekološka udruga Sunce, a kao odgovor na sporost hrvatskog zakonodavstva kada je u pitanju potpuna zabrana jednokratne plastike.

Postavljanjem izložbe koja će idući tjedan biti otvorena na Hvaru, u sklopu Jelsa Art Biennala, Udruga Sunce službeno počinje nacionalnu kampanju za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom, koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands na području Staroga Grada i općine Sali na Dugom otoku.

Iako su sve članice Europske unije bile dužne do 3. srpnja ove godine u nacionalno zakonodavstvo prenijeti Direktivu o smanjenju određenih plastičnih proizvoda na okoliš, koja podrazumijeva zabranu nekih proizvoda od jednokratne plastike, u Hrvatskoj nije na vrijeme donesen zakon u sklopu kojeg bi bila uvrštena i primjenjena navedena Direktiva.

No zato lokalne zajednice mogu učiniti puno. U Trogiru je početkom tjedna, u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia, potpisan Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Plan uključuje provedbu mjera i aktivnosti u cilju smanjenja dospijevanja plastičnog otpada u okoliš i onečišćenja mora plastičnim otpadom. Trogir je time, nakon Dubrovnika, postao drugi grad u Hrvatskoj koji je kao Plastic Smart City usvojio jedan takav dokument.

Baš kao i u Akcijskom planu Grada Dubrovnika, mjere obuhvaćaju adekvatno gospodarenje otpadom, monitoring i sanaciju ilegalnih odlagališta te ograničavanje korištenja jednokratne plastike u svim javnim tvrtkama i gradskim institucijama.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.