1 min. čitanja

Velik interes za posebne iskaznice osobama s invaliditetom za putovanje trajektima

Velik interes za posebne iskaznice osobama s invaliditetom za putovanje trajektima
Foto: Damir Jerkov

Osobama s invaliditetom olakšava se putovanje trajektima. Kategorija putnika koja je i dosad imala besplatan prijevoz, sa ili bez pratnje ili automobila, dobit će, među prvima u Europskoj uniji, posebne iskaznice s kojima će moći brže i lakše do karata. Interes je velik, do sad je stiglo više od 700 zahtjeva, piše HRT.

Kad Senka Mrkonjić putuje na Brač pomažu joj dečki iz Jadrolinije – preko čvrste stepenice, do pokretnih. Ne zna, kaže, što joj je gore – penjati se do salona ili sići s trajekta. Od 35 trajekata iz Jadrolinijine flote samo 2 imaju dizalo.

Žele li osobe s invaliditetom na otok – karte moraju rezervirati danima unaprijed. Provjera traje. Bilo je, kaže voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić, malo više papirologije, morala se dokumentacija elektroničkom poštom kao i zahtjev kada se putuje.

Uz iskaznicu, naglašava ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski prijevoz Paula Vidović – sve će ići brže:

– Bez podnošenja zahtjeva brodaru i direktno preuzimanje svojih karata kod brodara.

Zahtjev za izradu iskaznice šalje se u Zagreb, u poštanski pretinac Agencije, uskoro i preko platforme e-građani. Važno je da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno njihovi zastupnici – reguliraju svoj status u Registru osoba s invaliditetom.

Iskaznica na kućnu adresu stiže za mjesec dana. A svima kojima to treba pomoći će Udruga osoba s invaliditetom Split. Od 1. listopada – osobe s invaliditetom moći će ploviti isključivo uz iskaznicu.

Anita Markovina Radnić/Dnevnik/HRT

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.