1 min. čitanja

Vruja je dio Natura2000 mreže zaštićenih područja EU – Struka upozorava: “Uništavanje prirode mora se zaustaviti!”

Vruja je dio Natura2000 mreže zaštićenih područja EU – Struka upozorava: “Uništavanje prirode mora se zaustaviti!”
Foto: Facebook

OMIŠ – Uništavanje prirode bespravnom gradnjom u uvali Vruja podno Biokova zabrinjavajući je primjer evidentnog nefunkcioniranja pravne države, kakav se više ne može tolerirati. Udruga Biom, posvećena zaštiti prirode, stoga podržava održavanje Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode 4. srpnja u Vruji, koji ukazuje na taj slučaj devastacije koji neprekidno traje već dvadeset godina ignorirajući zakone i propise Republike Hrvatske.

Potpuno ignoriranje normi vidljivo je u postupku poduzetnika Stipe Latkovića koji je nastavio s betoniranjem šumskog puta, unatoč izrečenoj obustavi građenja i donesenom rješenju o uklanjanju. Također, podsjećamo da je Državni inspektorat podnio kaznenu prijavu i izrekao novčanu kaznu poduzetniku zbog nastavka bespravne gradnje na tom području. Inspektorat je utvrdio da investitor nije uklonio nezakonito izgrađene potporne zidove, te, čak štoviše, da je uklonio službenu oznaku o zatvaranju gradilišta i nastavio s betoniranjem pristupne ceste !!!???

– Situacija u kojoj netko ukloni službena obilježja zatvaranja gradilišta i nastavi sa radovima i da takva praksa traje godinama dovoljno je da se upitamo postoji li uopće Republika Hrvatska? Možda i postoji, ali prostor uvale Vruja izgleda nije u Republici Hrvatskoj – komentirao je Ivan Budinski, stručnjak za zaštitu prirode iz Udruge Biom.

Udruga Biom želi ovom prilikom istaknuti da uvala Vruja (Vrulja) pripada zaštićenom morskom području i da je dio Natura2000 mreže zaštićenih područja Europske unije. U slučaju Vruje bespravno se uništava jedina očuvana uvala na dugačkom dijelu obale i uzurpira se cijela plaža za privatne interese. Pored toga, vrši se betoniranje u moru za izradu mula i pristaništa, što je također potpuno bespravno.

Udruga Biom osuđuje bezobzirno uništavanje prirode na području uvale Vruja i poziva institucije da učinkovito zaustave takva nedjela u Vruji, ali i na cijelom području Republike Hrvatske.

Goran Šikić

PROČITAJTE JOŠ:

Milanović o prosvjednicima protiv devastacije obale: “To su zavidni paraziti!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.