Vruja je dio Natura2000 mreže zaštićenih područja EU – Struka upozorava: “Uništavanje prirode mora se zaustaviti!”

Foto: Facebook

OMIŠ – Uništavanje prirode bespravnom gradnjom u uvali Vruja podno Biokova zabrinjavajući je primjer evidentnog nefunkcioniranja pravne države, kakav se više ne može tolerirati. Udruga Biom, posvećena zaštiti prirode, stoga podržava održavanje Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode 4. srpnja u Vruji, koji ukazuje na taj slučaj devastacije koji neprekidno traje već dvadeset godina ignorirajući zakone i propise Republike Hrvatske.

Potpuno ignoriranje normi vidljivo je u postupku poduzetnika Stipe Latkovića koji je nastavio s betoniranjem šumskog puta, unatoč izrečenoj obustavi građenja i donesenom rješenju o uklanjanju. Također, podsjećamo da je Državni inspektorat podnio kaznenu prijavu i izrekao novčanu kaznu poduzetniku zbog nastavka bespravne gradnje na tom području. Inspektorat je utvrdio da investitor nije uklonio nezakonito izgrađene potporne zidove, te, čak štoviše, da je uklonio službenu oznaku o zatvaranju gradilišta i nastavio s betoniranjem pristupne ceste !!!???

– Situacija u kojoj netko ukloni službena obilježja zatvaranja gradilišta i nastavi sa radovima i da takva praksa traje godinama dovoljno je da se upitamo postoji li uopće Republika Hrvatska? Možda i postoji, ali prostor uvale Vruja izgleda nije u Republici Hrvatskoj – komentirao je Ivan Budinski, stručnjak za zaštitu prirode iz Udruge Biom.

Udruga Biom želi ovom prilikom istaknuti da uvala Vruja (Vrulja) pripada zaštićenom morskom području i da je dio Natura2000 mreže zaštićenih područja Europske unije. U slučaju Vruje bespravno se uništava jedina očuvana uvala na dugačkom dijelu obale i uzurpira se cijela plaža za privatne interese. Pored toga, vrši se betoniranje u moru za izradu mula i pristaništa, što je također potpuno bespravno.

Udruga Biom osuđuje bezobzirno uništavanje prirode na području uvale Vruja i poziva institucije da učinkovito zaustave takva nedjela u Vruji, ali i na cijelom području Republike Hrvatske. 

Goran Šikić