3 min. čitanja

DEVASTACIJA KULTURNOG DOBRA Stari kamen zamijenili betonom i pritom zagadili more

MOKOŠICA – Jedino mjesto koje je početkom ovogodišnje ljetne sezone, prema mjerenjima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, imalo more nezadovoljavajuće kvalitete, odnosno zagađeno fekalijama, jest naselje Mokošica. A riječ je o području koje je pod zaštitom i nosi oznaku značajnog krajobraza.

Nema kome se mještani Mokošice nisu obraćali – gradu, inspekciji, konzervatorima, urbanistima, krajobraznim arhitektima, upravnim odjelima grada i županije – odgovora nigdje, a život im se nakon radova koje je pokrenuo Vodovod Dubrovnik, pretvorio u “smrdljivu noćnu moru”.

Više od godinu dana obala Stare Mokošice pod teškom je mehanizacijom. Mještani teško dolaze do svojih kuća preko aktivnog gradilišta, nema pristupnih cesta, a nekad stoljetnim kamenom obložena obala sada je betonska ploča koja je, kažu mještani, već počela pucati zbog utjecaja mora.

Ističu kako je prilikom

i

zgradnje kanalizacijskog podsustava Mokošica došlo do izrazite devastacije prirodnog i kulturno-povijesnog dijela Rijeke dubrovačke, koja spada pod Zaštićeno područje -značajni krajobraz. Prema Zakonu o zaštiti prirode takva područja zavrjeđuju posebnu zaštitu radi očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti, svoje osjetljivosti ili radi znanstvenog, kulturološkog, estetskog, obrazovnog, gospodarskog i drugog javnog interesa.

Foto: Čitatelji

Sukladno članku 17. ranije spomenutog Zakona o zaštiti prirode, značajni krajobraz je prirodni ili kultivirani predio velike krajobrazne vrijednosti i biološke raznolikosti ili kulturno-povijesne vrijednosti, ili krajobraz očuvanih jedinstvenih obilježja karakterističnih za pojedino područje, namijenjen odmoru i rekreaciji ili osobito vrijedni krajobraz utvrđen sukladno ovome Zakonu. U značajnom krajobrazu nisu dopušteni zahvati i radnje koje narušavaju obilježja zbog kojih je proglašen. Upravo je takvo područje Rijeka dubrovačka, koje je stavljeno pod zaštitu od 19. prosinca 1964. godine.

S druge pak, strane, misteriozni su im i izvođači radova. U javnom apelu koji su uputili direktoru Vodovoda Lukši Matušiću, između ostalog, upozoravaju da radove izvodi potpuno druga firma od one koja je navedena na nadzornoj ploči.

– Na tabli piše TEXO MOLIOR doo Cavtat i MEDIUS doo Mlini.  Radove izvodi ĆOSIĆ GRADNJA doo Metković koja je uništila sve što je dotakla. Postoji li nadzor? Na tabli piše da bi to trebao biti TERRA doo Dubrovnik – stoji u apelu građana Mokošice.

Foto: Čitatelj

Žale se i da su kameni tumbini, koji su odvodili kišnicu iz ljetnikovaca i koji su stoljećima savršeno funkcionirali, zamijenjeni plastičnim cijevima promjera 20-ak cm koje su već sada pune svega i svačega, a s prvom južinom biti će potpuno začepljene. Upozoravaju također da, otkako su započeli radovi, pokraj Ambulante cure fekalije u more, zbog čega je pronađena prisutnost bakterije Escherichia coli.

Dva tjedna od njihovog apela, javio se prozvani direktor dubrovačkog Vodovoda Lukša Matušić. U javnom istupu je rekao da se devastacija nije dogodila te da Vodovod Dubrovnik sve radove obavlja u skladu s građevinskom dozvolom i sa odobrenjem županijske lučke uprave. Proziva nezadovoljne mještane da su sami krivi za zagađeno more jer mnogi od njih, kaže, imaju ilegalne instalacije, a upitno je, dodaje, i imaju li neki od njih dozvole za betonirane mulove koje su uzeli kao privatno vlasništvo i sada naplaćuju njihovo korištenje.

Je li ovo ruganje s narodom ili danas stvarno svatko može postati direktor – s razlogom se na kraju pitaju očajni stanovnici zakonski zaštićenog, ali potpuno devastiranog područja, čija bitka ide dalje. Pitanje je samo dokad.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.