2 min. čitanja

Meridiani: Istra glavni protagonist talijanskog izdanja časopisa

Meridiani: Istra glavni protagonist talijanskog izdanja časopisa
Foto: Pixabay

Nakon značajnih izdanja posvećenih Istarskom poluotoku objavljenih u Austriji i Njemačkoj, nedavno je i u Italiji iz tiska izašla velika i sjajna monografija u cijelosti posvećena Istri.

– Istra je zapravo jedno od najpoznatijih odredišta europskih turista, jer ima prekrasno more, gradove koji su dragulji povijesti ugrađeni u vremenu, ali istovremeno opremljeni tako da možete doživjeti udobnost i doživljaje na više razina. Međutim, postoji i dublja dimenzija Istre, duh koji na zapadnoj strani gleda prema Italiji, na istoku prema Kvarnerskom zaljevu, dok se na svojem južnom dijelu otvara brojnim otocima i otočićima koji se potom nižu prema dalmatinskoj obali u sustavu svjetla, boja, mirisa.

Ovim riječima redatelj Walter Mariotti otvara novi broj Meridiana, u cijelosti posvećen Istri. To je svojevrsna posveta “vrijednosti kompleksnosti”! Ova je zemlja glasnogovornica, koju je novinar Riccardo Paradisi definirao kao “jedinstvenu”, ali i “enigmatičnu”, “tajnu kontrasta i harmonija” te razlogom za “nostalgiju”.

Periodična publikacija Editoriale Domus, kao što je to uobičajeno, nudi čitatelju putovanje koje u ime dubljeg i svjesnijeg znanja nadilazi turistički horizont. Tako se, između zapadne i istočne obale, priča odvija među mjestima jednoglasno prepoznatima kao posebnim draguljima – Pula, Poreč, Umag, Novigrad, Rovinj, Rabac. Tu su još i Pazin, Motovun, Buzet pa Roč i Hum, najmanji grad na svijetu te Grožnjan, poznat kao „grad umjetnika“.

Radi se dakako o putovanju kopnom i morem. Meridiani tako “slijeće” na 11 svjetionika austrougarske ere koji trasiraju sigurne rute istočnog Jadrana i nastavljaju prema krajnjem jugu kako bi ovjekovječili bijele kamene otočiće koji ostavljaju bez daha. Priča se nastavlja kroz sport, biciklističku stazu Parenzanu, odličnu hranu i vino te izvanrednu faunu naslijeđenu u doba Tita od poznatih svjetskih državnika.

Časopis je tiskan u nakladi od 250.000 primjeraka što znači da će ga ‘pročešljati’ oko milijun čitatelja.

Radi se o specifičnom, posebno obrazovanom i dobrostojećem profilu kupaca zainteresiranih za vrhunske i visokokvalitetne proizvode te lifestyle i ekskluzivne usluge, ljubitelji elegancije, profinjenosti i izvrsnosti.

Novine su nastale s ciljem te u nadi da čitateljima donese radost i bezbrižnost, a istovremeno postanu  premisa za razmišljanje i kulturno proučavanje, u nadi da će se semafori za putovanja, čak i ona najkraća, uskoro upaliti zeleno svijetlo.  Izdanje je na kioscima diljem Italije izašlo 28. svibnja 2021.

Foto: Screenshot

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.