1 min. čitanja

Zavjetni brodovi – bogatstvo tradicije i turistički potencijal Sutivana

Zavjetni brodovi – bogatstvo tradicije i turistički potencijal Sutivana
Photo: Jurica Gašpar

SUTIVAN – Najstarija hrvatska maketa zavjetnog broda nalazi se u Sutivanu na otoku Braču. Riječ je o maketama koje su dali izraditi i posvetiti sutivanski pomorci i ribari kako bi ih na moru pratila sreća.

Informacije su to koje su dosad bile poznate samo lokalnom stanovništvu ili posjetiteljima Sutivana, koji su se interesirali za lokalne priče i legende. Zavjetni brodovi nisu legenda, već stvarnost koju je moguće vidjeti u crkvi Svetog Roka.

Turistička zajednica Općine Sutivan ozbiljno je pristupila očuvanju i promociji sutivanske ribarske, ali i pomorske baštine pa je tako ove turističke sezone krenula s provedbom čak dva projekta odabranih na natječaju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Brač, a kojima nastoji posjetiteljima i lokalnoj zajednici prezentirati bogatstvo te iste baštine.

Projekt “Nauka i lavura o stivanskom brodovlju” počinje u nedjelju, 11. srpnja, predavanjem o stivanskim zavjetnim brodovima. Predavanje će se održati u ljetnom kinu, s početkom u 21 sat, a održat će ga Eti Ljubetić Šteka.

Sve to dio je projekta “Nauka i lavura o stivanskom brodovlju” kojeg provodi Turistička zajednica Općine Sutivan. Projekt je odobren na natječaju LAGUR-a Brač, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 172.637,72 kuna, od čega Europska Unija sufinancira 85 posto, a Republika Hrvatska 15 posto.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.