3 min. čitanja

ZBOGOM EKSKLUZIVNOSTI Građani nahrlili na nekad ekskluzivnu plažu i otjerali investitora

ZBOGOM EKSKLUZIVNOSTI Građani nahrlili na nekad ekskluzivnu plažu i otjerali investitora
Foto: Pixabay

CRNA GORA – Nekad ekskluzivno odmaralište samo za odabrane danas je dostupno svima. Umjesto skupih ležaljki i koktela, najpoznatijom crnogorskom plažom širi se miris ćevapa, što državnoj vlasti nikako ne odgovara.

Nakon što su zakupac Adriatic Properties i hotelski operater Aman Resorts najavili da ove sezone neće otvarati hotele Sveti Stefan i Miločer, ulaz na tim hotelskim plažama je slobodan. Plaže su neuređene, bez pokretne imovine, a u njihovu zaleđu su zatvoreni spa objekti, restorani, kafići i drugi prateći sadržaji hotelske ponude, piše B92.

Foto: Freepik.com

Ova nekad ekskluzivna kupališta na Budvanskoj rivijeri desetljećima su bila namijenjena isključivo hotelskim gostima, koji se nisu libili ostaviti koji dolar/marku/euro više za luksuzni smještaj, u kojem je noćenje bilo više od tisuću eura. Mogli su i drugi na hotelske plaže, ako mogu to i platiti budući da je najam ležaljki sa suncobranom na Kraljičinoj plaži stajao 120 eura.

Otvaranju plaža “za obične smrtnike” kumovao je prosvjed mještana, koji se održao početkom ove godine, a u kojem su uklonjene ograde na prilazu hotelima i plažama. Prosvjedovalo se protiv izgradnje nekretnina u krugu novog hotela Kraljičina plaža, a tražio se i bezuvjetan pristup zakupljenim hotelskim plažama. Investitor Adriatic Properties najavio je nakon toga zatvaranje Sv. Stefana i Miločera jer, kako su naveli, nisu mogli više osigurati privatnost i mir svojim gostima.

Predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića cijela ova priča prilično je iznervirala pa je optužio lokalnu vlast da je od najreprezentativnijeg dijela crnogorske turističke ponude napravila ruglo.

– Vjerujemo da ste vidjeli na društvenim mrežama čemu sliči najreprezentativniji dio obale – Kraljičina plaža. Prodaja piva i ćevapa za jedan euro – komentirao je Đukanović.

Ništa blaži stav nema ni struka. Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković izjavio je za Radio Slobodna Evropa kako je ovo novi sumrak Svetog Stefana, treći u nizu u posljednjih 30 godina.

– To je prvi sumrak Svetog Stefana, a drugi je kad je ubrzo potom dat u zakup biznismenu, vlasniku štedionice Jugoskandik Jezdimiru Vasiljeviću. Sad je ovaj treći sumrak, kad je tužno gledati zatvorene hotele i plaže koje počinju sličiti sajmištima – poručio je Ratković.

Ispričao je kako je otvaranjem Svetog Stefana 1960. godine počela nova era razvoja crnogorskog turizma, jer je grad-hotel stekao svjetsku slavu i bio preteča onoga što danas označavaju butik hoteli – luksuzno mjesto za odmor u kojem se posebno njeguje privatnost gostiju i posvećenost svakom turistu ponaosob. Sveti Stefan poslovao rentabilno sve do 1990., kad je zbog ratova i sankcija ostao bez turističke elite kojoj je i bio namijenjen.

Foto: Freepik.com

Najpoznatiji crnogorski turistički brend s hotelima Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža dan je u zakup 2007. godine singapurskoj hotelskoj tvrtki Aman Resorts na 30 godina, što je kasnije produženo na 42 godine. Ugovor kasnije preuzima kompanija Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Stathisa, a Aman Resorts ostaje u poslu kao hotelski operater. Hoteli su u većinskom vlasništvu vlade, a uknjiženi su na dioničko društvo “Sveti Stefan hoteli“.

Nedavno je iz JP Morsko dobro, koje gospodari obalom, najavljeno da će biti preispitan ugovor o dugogodišnjem zakupu hotelskih plaža koji je s Adriatic properties potpisan 2007. godine. Aman Resorts i Adriatic Properties razmatraju odlazak iz Crne Gore, a pokretanje arbitraže nagovijestio je u travnju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je rekao da bi u tom slučaju državi prijetila odšteta od najmanje 100 milijuna eura.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.