2 min. čitanja

BRAĆA FANTELA PUTUJU U TOKIO: Idemo odjedriti što bolje, pa što bude!

BRAĆA FANTELA PUTUJU U TOKIO: Idemo odjedriti što bolje, pa što bude!
Foto: Facebook

Proslavljeni zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantela iz Jedriličarskog kluba sv. Krševan putuju u ponedjeljak na Olimpijske igre u Japan pod vodstvom Ede Fantele.

– Za mene je velika odluka bila prelazak u novu, zahtjevniju klasu 49-er s bratom Mihovilom pa evo gdje nas je to odvelo – izjavio je Šime za portal 057.info. On je, podsjetimo, bio svojevrsni jedriličarski fenomen kada je u novoj klasi nakon godinu dana osvojio s bratom Mihovilom svjetsku zlatnu medalju.

– Istina da je najveće sportsko natjecanje, ali želim gledati na to kao običnu regatu – kazat će Šime kojem je to četvrta Olimpijada nakon Londona, kineskog Qingdaoa s puno algi te Rio de Janeira.

OI u Tokiju ipak su drugačije. Odgođene su za godinu dana zbog korone i odvijat će se u strogim epidemiološkim uvjetima.

– Jučer sam instalirao specijalnu aplikaciju za sve sudionike OI. Ona prati naše kretanje i u svakom trenutku, na svakoj lokaciji može se ustanoviti tko je s kim u slučaju da je netko pozitivan – kaže Fantela koji se neposredno prije odlaska u japan cijepio.

No kaže da je cijela situacija oko pandemije neugodna i nepravedna za sve sportaše. Na kopnu, prema riječima Fantele, moraš biti spreman na sve.

– S obzirom na mentalitet Japanaca vjerujem da će se stroge mjere primjenjivati od početka. Kada isplovimo na more, skidamo maske i možemo slobodno jedriti – najavio je naš vrhunski jedriličar i dodao kako je on prije svega sportaš i tako pristupa i toj situaciji koja ga, kako kaže, ne koči i ne ugrožava u onome što radii jer zna da na nju ne može utjecati.

Photo: Facebook

Organizatori im dopuštaju da 15. srpnja mogu izaći u more. Uz aklimatizaciju u kojoj ih čeka puno vrućine i vlage, nadaju se kako će odraditi sedam ili osam treninga do službenog početka regate koja starta 27. srpnja.

Šime i Miho su spremni za Olimpijadu. Nažalost, nije bilo niti jednog jedriličarskog natjecanja ove godine.

Lani su s jedrenjem počeli u kolovozu i prije nepunih godinu dana osvojili broncu na EP-u koja je zamalo bila zlato. U predolimpijskom pogonu su od početka ove godine i spremali su se u kampovima koji su bili organizirani uz Atlantski ocean – od Portugala, preko Kanara do španjolskog Santandera u Biskaju.

Posljednjih 10-ak dana su doma, jedre u Zadarskom kanalu sve do petaka i rade na fizičkoj kondiciji s Edijem Stipićem, još jednim iz pobjedničkog tima.

Mjesto olimpijskog jedrenja je Enoshima gdje su zadarski jedriličari bili prije dvije godine prvi i posljednji put. Šime Fantela nije sklon prognozama, a u ovim okolnostima one su osobito nazahvalane. – Idemo se potući, dati svoj maksimum i odjedriti što bolje, pa što bude – kaže Šime.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.