BRAĆA FANTELA PUTUJU U TOKIO: Idemo odjedriti što bolje, pa što bude!

Foto: Facebook

Proslavljeni zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantela iz Jedriličarskog kluba sv. Krševan putuju u ponedjeljak na Olimpijske igre u Japan pod vodstvom Ede Fantele.

– Za mene je velika odluka bila prelazak u novu, zahtjevniju klasu 49-er s bratom Mihovilom pa evo gdje nas je to odvelo – izjavio je Šime za portal 057.info. On je, podsjetimo, bio svojevrsni jedriličarski fenomen kada je u novoj klasi nakon godinu dana osvojio s bratom Mihovilom svjetsku zlatnu medalju.

– Istina da je najveće sportsko natjecanje, ali želim gledati na to kao običnu regatu – kazat će Šime kojem je to četvrta Olimpijada nakon Londona, kineskog Qingdaoa s puno algi te Rio de Janeira.

OI u Tokiju ipak su drugačije. Odgođene su za godinu dana zbog korone i odvijat će se u strogim epidemiološkim uvjetima.

– Jučer sam instalirao specijalnu aplikaciju za sve sudionike OI. Ona prati naše kretanje i u svakom trenutku, na svakoj lokaciji može se ustanoviti tko je s kim u slučaju da je netko pozitivan – kaže Fantela koji se neposredno prije odlaska u japan cijepio.

No kaže da je cijela situacija oko pandemije neugodna i nepravedna za sve sportaše. Na kopnu, prema riječima Fantele, moraš biti spreman na sve.

– S obzirom na mentalitet Japanaca vjerujem da će se stroge mjere primjenjivati od početka. Kada isplovimo na more, skidamo maske i možemo slobodno jedriti – najavio je naš vrhunski jedriličar i dodao kako je on prije svega sportaš i tako pristupa i toj situaciji koja ga, kako kaže, ne koči i ne ugrožava u onome što radii jer zna da na nju ne može utjecati.

Photo: Facebook

Organizatori im dopuštaju da 15. srpnja mogu izaći u more. Uz aklimatizaciju u kojoj ih čeka puno vrućine i vlage, nadaju se kako će odraditi sedam ili osam treninga do službenog početka regate koja starta 27. srpnja.

Šime i Miho su spremni za Olimpijadu. Nažalost, nije bilo niti jednog jedriličarskog natjecanja ove godine.

Lani su s jedrenjem počeli u kolovozu i prije nepunih godinu dana osvojili broncu na EP-u koja je zamalo bila zlato. U predolimpijskom pogonu su od početka ove godine i spremali su se u kampovima koji su bili organizirani uz Atlantski ocean – od Portugala, preko Kanara do španjolskog Santandera u Biskaju.

Posljednjih 10-ak dana su doma, jedre u Zadarskom kanalu sve do petaka i rade na fizičkoj kondiciji s Edijem Stipićem, još jednim iz pobjedničkog tima.

Mjesto olimpijskog jedrenja je Enoshima gdje su zadarski jedriličari bili prije dvije godine prvi i posljednji put. Šime Fantela nije sklon prognozama, a u ovim okolnostima one su osobito nazahvalane. – Idemo se potući, dati svoj maksimum i odjedriti što bolje, pa što bude – kaže Šime.

M.B.